Sindalimenta acuza Guvernul de discriminarea a peste 10.000 de angajati din industria alimentara

Peste 10.000 de angajati din industria alimentara nu vor beneficia de majorari salariale, intrucat codul lor CAEN nu a fost inclus intr-o lege care prevede cresterea salariului minim la 3.000 de lei, a afirmat Dragos Frumosu, lider sindical Sindalimenta.
Cateva zeci de persoane au protestat joi in fata Ministerului Agriculturii.
Liderul sindical a explicat ca angajatii din industria alimentara au fost departajati prin doua coduri CAEN, conform directivelor europene, iar de cresterea salariului beneficiaza doar angajatii dintr-un singur cod.
‘Vrem sa stim daca a fost o eroare si cum o putem indrepta. O mare parte a angajatilor din industria alimentara incadrati in codul CAEN 10 beneficiaza de prevederile acestei legi, respectiv salariu minim de 3.000 de lei cu taxe reduse conform ordonantei de urgenta date si pentru constructii. Mai multe categorii de angajati, incadrati in codul CAEN 11, tot in industria alimentara, a bauturilor si tutunului, din care fac parte apele minerale, sucurile de legume si fructe, bauturile carbogazoase si berea, nu beneficiaza. Este anormal ca majoritatea angajatilor din industria alimentara sa beneficieze de prevederile legii si o alta parte sa nu beneficieze. In plus, si cei din subramura pisciculturii au fost omisi’, a aratat Frumosu.
Codurile CAEN s-au impartit in urma cu cativa ani, conform cerintelor europene, a explicat el.
‘Ministrul Agriculturii a fost initiatorul legii si sper sa gasim solutii sa indreptam. Daca primim raspuns negativ, protestele vor continua, vom merge probabil si ne vom adresa organizatiilor internationale unde suntem afiliati, vom contesta legea la Curtea Constitutionala si, daca nici asa nu se va rezolva, probabil vom ajunge la o greva generala in industrie’, a sustinut el.
Potrivit acestuia, 10.000 de persoane sunt discriminate in acest fel.
Legea a fost aprobata in Parlament si se afla in acest moment la promulgare la presedintele tarii.
‘Noi speram sa fie o ordonanta de urgenta, dupa ce o promulga presedintele, ca lucrurile sa mearga mai repede. Exista si varianta ca legea sa se intoarca in Parlament si apoi completata’, a mai spus liderul sindical.
Potrivit acestuia, o alta eroare din lege care va trebui corectata este ca intr-un articol apare data de aplicare 1 iulie 2022, iar in alta parte 1 ianuarie 2023.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a venit in fata ministerului pentru a-i invita pe protestatari la discutii.
‘Stim problema pe care o aveti, am dialogat asupra ei si a fost decizia voastra sa veniti astazi la Ministerul Agriculturii, dar Ministerul Agriculturii nu da legi. Ministerul Agriculturii a fost initiator si a prevazut foarte bine ce a prevazut in legea aceasta. In timpul dezbaterilor parlamentare stiti bine ca nu a venit nicio propunere de la dumneavoastra. O sa analizam propunerile pe care le aveti’, a spus ministrul.
Intrebat de jurnalisti daca legea va putea fi modificata, Chesnoiu a raspuns: ‘Este o lege aprobata de Parlamentul Romaniei, a fost trimisa spre promulgare, a parcurs toate etapele de dezbatere in circuitul parlamentar, iar la vremea respectiva ar fi putut sa se faca propuneri de imbunatatire a actului normativ. Iata ca asa se intampla la noi, dupa ce apare legea lumea isi da seama ca ar trebui imbunatatita. Suntem deschisi la dialog. Faptul ca in trecut s-a spart industria alimentara in mai multe coduri CAEN nu a fost in dezbatere publica. Acum ii primesc, am o discutie cu ei, dar nu Ministerul Agriculturii, ci parlamentul da legi’.