Food

Se cauta solutii pentru salvarea fabricii de zahar Ludus

Fabrica de zahar de la Ludus ar putea fi preluata de catre fermierii din zona, de o asociere intre fermieri si investitori privati sau de o asociere in format public privat, prin oferirea de catre statul roman a unor garantii, reiese din discutiile avute de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, cu fermierii cultivatori de sfecla de zahar din zona Ludus.

Potrivit unui comunicat al MADR, ministrul Agriculturii a avut miercuri o intalnire oficiala cu managementul companiei Tereos Romania, care detine in prezent fabrica de zahar de la Ludus din judetul Mures, in contextul mandatului primit de conducerea MADR de la Guvernul Romaniei privind negocierile pentru mentinerea activitatii fabricii de zahar de la Ludus, continuarea activitatii de cultivare a sfeclei de zahar in zona si, implicit, pastrarea locurilor de munca ale salariatilor din fabrica.

Adrian Chesnoiu a transmis conducerii companiei ca exista ‘o determinare puternica din partea fermierilor’ pentru reluarea ciclului de productie si mentinerea integritatii fabricii de zahar de la Ludus, in timp ce reprezentantii Tereos Romania si-au aratat deschiderea pentru demararea oficiala a negocierilor pentru vanzarea acesteia.

‘In cadrul intalnirii pe care am avut-o saptamana trecuta cu fermierii cultivatori de sfecla de zahar din zona Ludus, s-au desprins cateva solutii posibile pentru mentinerea activitatii acestei unitati de productie. Fie ca vorbim despre preluarea fabricii de catre fermierii din zona, fie de o asociere intre fermieri si investitori privati sau de o asociere in format public privat, prin oferirea de catre statul roman a unor garantii, munca depusa in cadrul fabricii de zahar de la Ludus nu trebuie sa se piarda, la fel investitiile si activitatea fermierilor din zona. Consider ca prin dialog deschis, cu buna credinta, intre toti cei implicati in acest proces, putem gasi cea mai potrivita solutie pentru continuarea activitatii fabricii’, a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, discutiile cu toti actorii implicati vor continua pentru a stabili un calendar clar al preluarii investitiei de la detinatorii francezi. Vineri, 13 mai 2022, ministrul Agriculturii va avea o noua intalnire cu fermierii cultivatori de sfecla de zahar.

Pana in anul 2021, zaharul obtinut din sfecla de zahar cultivata in Romania a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahar/an.