MADR

Investitii de 44 de milioane de euro pentru liceele agricole

Ministerul Agriculturii va prelua de la Ministerul Educatiei o investitie din fondurile Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in valoare de 44 de milioane de euro, pentru dotarea celor 57 de licee agricole din Romania, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.

‘Pentru ca discutam despre formarea generatiilor viitoare de tineri fermieri pot sa va spun ca in perioada urmatoare Ministerul Agriculturii va prelua de la Ministerul Educatiei o investitie din fondurile PNRR prin care 44 de milioane de euro vor ajunge catre cele 57 de licee agricole din Romania pentru dotarea cu echipamente si refacerea infrastructurii, pentru ca aceste institutii sa devina niste centre de formare competitive cu cele care exista in acest moment in toata Uniunea Europeana’, a precizat Moise, la Conferinta Nationala dedicata Programului ‘Tineri Lideri pentru Agricultura’.

Acesta a mentionat ca tinerii fermieri vor avea un rol aparte in viitorul Program National Strategic (PNS), iar programele dedicate lor vor avea alocari distincte.

‘Programele pentru tineri vor avea doua alocari distincte in viitorul PNS. Va fi ‘Instalarea tanarului fermier’, cu o alocare de 250 de milioane de euro, si continuarea activitatilor tinerilor fermieri, respectiv investitiile in ferme pe care tinerii fermieri deja le-au facut, in valoare de 175 milioane de euro. Dorim ca tinerii fermieri sa continue activitatea pe care ei si-o desfasoara in ferme si prin alte programe, dorim ca afacerile lor sa fie competitive, sa fie durabile si rentabile, pentru ca de acest lucru poate depinde cumva si securitatea alimentara a Romaniei’, a adaugat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii.

Moise a transmis ca reprezentantii institutiei pe care o reprezinta isi doresc ca politicile publice pe care le elaboreaza sa fie rezultatul dialogului continuu cu fermierii.

‘In actuala conducere a MADR aveti un partener de nadejde, atat domnul ministru Adrian Chesnoiu cat si eu ca secretar de stat suntem in permanenta deschisi dialogului. Tinem foarte mult ca politicile publice pe care le elaboram sa fie rezultatul dialogului continuu cu dumneavoastra (…) In definitiv, succesul dumneavoastra este si succesul Romaniei, iar cheia pentru atingerea acestui succes este parteneriatul intre fermieri, asociatii, universitati si institutii ale statului’, a mai spus oficialul MADR.

Clubul Fermierilor Romani a organizat Conferinta Nationala dedicata Programului ‘Tineri Lideri pentru Agricultura’, primul program major european care isi propune sa adreseze in mod creativ nevoia de a creste atractivitatea pentru agricultura a noii generatii.

Programul isi doreste sa asigure continuitatea fermelor, pe fondul imbatranirii populatiei, si sa gestioneze riscurile asociate schimbarilor climatice, care necesita punerea la lucru a noilor tehnologii si modele de afaceri.

Programul ‘Tineri Lideri pentru Agricultura’ urmares‑te pregatirea genera­tiei de tineri fermieri pentru: succesiunea afacerii de familie, reprezentarea intereselor fermierilor la nivel european ‑si nat­ional, asumarea rolului de lider in propria afacere si comunitatea rurala, promovarea noilor tehnologii din Agricultura 4.0 si crearea unei comunitati de tineri promotori ai inovat­iei si antreprenoriatului.