Legislatie

Avem o noua meserie in Romania – expert in dezvoltare durabila

Romania are o noua meserie – expert in dezvoltare durabila – suntem primii in Europa, iar pana in anul 2026 va avea 2.000 de astfel de experti, a declarat Laszlo Borbely, consilier de stat in Departamentul pentru Dezvoltare Durabila.

“Avem o rata de ocupare a fortei de munca, care este cea mai mare din Uniunea Europeana – 21,4%, dar nu avem specialisti, ce am facut cu educatia timp de 32 de ani? Noi, in Romania, la Departamentul pentru Dezvoltare Durabila avem o noua meserie – expert in dezvoltare durabila – si suntem primii din Europa care avem o asemenea meserie, din cate am aflat. O sa avem 2.000 de experti in dezvoltare durabila pana in 2026, primii 150 ii educam acum printr-un curs post universitar in administratia publica si nu numai, expert in dezvoltare durabila in diferite domenii. Haideti sa punem mana de la mana si sa avem experti in dezvoltare durabila pe linia agriculturii. Siguri vom fi parteneri (…) Parteneriatul este unul dintre cuvintele cheie”, a precizat Borbely, la Conferinta Nationala dedicata Programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”.

Consilierul de stat a mentionat ca departamentul are o strategie de dezvoltare durabila si 17 obiective “de care ar trebui sa tinem cont”, iar cel putin cinci dintre ele sunt in legatura directa cu agricultura si cu dezvoltarea agriculturii.

“Obiectivul 2 este clar: fara foamete, obiectivul 9, care inseamna cercetare-inovare, obiectivul 11 – comunitati durabile, obiectivul 12 – productie si consum durabil si obiectivul 15 – biodiversitatea, dar mentionez si 14 cu viata acvatica. Ce inseamna acest lucru? Fara agricultura nicio tara nu este prospera. Daca ne uitam la cifre, in 2011 din PIB am avut 6,5% agricultura, in 2020 – 3,5%, o rata de crestere mai mica decat restul economiei, avem inca o problema la schimbari climatice (…) In 2005 -2006, 2010 – 2011 am avut acele inundatii dezastruoase, de cativa ani avem seceta, avem inghet, cum raspundem la aceste lucruri?”, a transmis el.

In opinia sa, mentalitatea societatii este cel mai important lucru, respectiv cum putem avea acea masa critica in societate care sa gandeasca” putin altfel”. “Avem nevoie de o alta mentalitate in ceea ce priveste siguranta alimentara, risipa, deseurile, iar pentru acest lucru este nevoie de tineri”, a mai spus Laszlo Borbely.

Clubul Fermierilor Romani a organizat marti Conferinta Nationala dedicata Programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”, primul program major european care isi propune sa adreseze in mod creativ nevoia de a creste atractivitatea pentru agricultura a noii generatii.

Programul isi doreste sa asigure continuitatea fermelor, pe fondul imbatranirii populatiei, si sa gestioneze riscurile asociate schimbarilor climatice, care necesita punerea la lucru a noilor tehnologii si modele de afaceri.

Programul “Tineri Lideri pentru Agricultura” urmareste pregatirea generatiei de tineri fermieri pentru: succesiunea afacerii de familie, reprezentarea intereselor fermierilor la nivel european si national, asumarea rolului de lider in propria afacere si comunitatea rurala, promovarea noilor tehnologii din Agricultura 4.0 si crearea unei comunitati de tineri promotori ai inovatiei si antreprenoriatului.