Industria bauturilor racoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia Romaniei

Industria bauturilor racoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia Romaniei in perioada 2017-2020, din care peste un miliard de euro valoare adaugata bruta directa, potrivit unui studiu realizat de Deloitte Romania si comandat de ANBR (Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare), care analizeaza impactul economic si social al industriei bauturilor racoritoare din Romania.
Studiul “Impactul economic al industriei bauturilor racoritoare din Romania” arata ca industria de bauturi racoritoare este in continua dezvoltare, fapt demonstrat prin dublarea numarului de companii din domeniu active pe piata din Romania intre 2010 si 2019, de la 400 la 800 de companii care imbuteliaza ape minerale, bauturi racoritoare si bauturi naturale nealcoolice.
Amprenta socio-economica a industriei de bauturi racoritoare asupra lantului valoric este ampla si complexa, vizand domenii precum: cultivarea fructelor si a sfeclei de zahar (provenite de la fermieri si producatori locali), producerea de ambalaje (prin prelucrarea unor materii prime precum celuloza, metal, plastic si sticla), producerea de siropuri, arome sau indulcitori, depozitarea si transportul produselor, cercetare si dezvoltare pentru a crea produse si servicii inovatoare, industriile creative (publicitate, marketing, software, media), industria de retail sau HORECA.
“Studiul Impactul economic al industriei bauturilor racoritoare din Romania confirma inca o data faptul ca indiferent de dificultatile intampinate, fie ca vorbim de pandemie, criza economica sau alte provocari, industria bauturilor racoritoare este un sector stabil, cu o contributie substantiala nu doar economica, cat si sociala. Prioritatile noastre sunt calitatea produselor, sustenabilitatea operatiunilor si dezvoltarea profesionala a celor care lucreaza in aceasta industrie. An de an, companiile din sectorul nostru continua sa investeasca, sa produca si sa se dezvolte in Romania. Suntem onorati ca rezultatele ne confirma eforturile. Vom continua sa contribuim activ la dezvoltarea comunitatilor in care ne desfasuram activitatea, generand noi locuri de munca si oportunitati de dezvoltare in aceste comunitati”, a declarat Alice Nichita, presedinte ANBR.
In perioada 2017-2020, contributia industriei la bugetul de stat se ridica la peste un miliard de euro, din care peste 416 milioane euro reprezinta TVA si impozite indirecte, peste 310 milioane euro impozit pe venituri (angajati si societati) si 274 milioane euro contributii de asigurari sociale.
Investitiile realizate de industria bauturilor racoritoare in perioada 2017-2020 au crescut productia de bunuri si servicii in economia romaneasca cu 2,2 miliarde euro, echivalentul a 0,54% din productia din 2020. Mai mult, investitiile din industria bauturilor racoritoare au crescut cu 916,9 milioane de euro valoarea adaugata bruta – echivalentul a 0,46% din valoarea adaugata bruta totala din 2020. Ca urmare a investitiilor intreprinse in perioada 2017-2020, veniturile la bugetul de stat au crescut cu aproximativ 250 milioane de euro, cu un impact direct al valorii adaugate create de 292,7 milioane euro.
Impactul investitiilor realizate intre 2017 si 2020 s-a tradus si prin cresterea veniturilor la nivelul tuturor gospodariilor, ajungand la 320 milioane euro, echiva lentul a 0,37% din veniturile din 2020.
In perioada 2017-2020, industria bauturilor racoritoare a sustinut, in medie, anual, peste 70.000 de locuri de munca (prin efect direct, indirect si indus), se arata in documentul citat. De asemenea, fiecare angajat din sectorul bauturilor racoritoare a sustinut, in medie, in acest interval, alte aproximativ 8,5 de locuri de munca similare in economia nationala.
Majoritatea locurilor de munca create prin intermediul investitiilor industriei bauturilor racoritoare in perioada 2017 – 2020 au fost in industria prelucratoare (18.400 locuri de munca), urmata de serviciile de piata (14.800 locuri de munca) si agricultura (9.200 locuri de munca). Astfel, industria bauturilor racoritoare a reusit sa ramana un angajator constant, inclusiv in perioade marcate de instabilitate sau criza.
Din Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare fac parte producatori precum, Coca-Cola HBC Romania, PepsiCo, Romaqua Group Borsec, Maspex Romania, Parmalat, Red Bull, Pfanner, dar si operatori din industrii conexe, precum furnizori de arome sau ambalaje ca Dohler si Tetra Pak.