Agricultura

Cotatia porumbului este la cel mai ridicat nivel de dupa 2012, oferta fiind in pericol

Cotatia porumbului si-a continuat cresterea, atingand cel mai ridicat nivel de dupa 2012 la bursa de la Chicago, pe masura ce razboiul din Ucraina sufoca livrarile, iar conditiile meteo nefavorabile pun in pericol culturile in cele doua Americi, transmite Bloomberg.

Invazia declansata de Rusia in Ucraina afecteaza exporturile din tara vecina, astfel ca silozurile din Ucraina sunt inca pline cu cerealele de anul trecut, iar razboiul afecteaza de asemenea insamantarile. Aceste pierderi pe partea de oferta ii determina pe cumparatori sa se indrepte spre alte regiuni insa producatorii din America de Nord si America Latina se confrunta cu evolutii meteo nefavorabile.

In Brazilia, un mare cultivator si exportator mondial de porumb, regiunea din centru-vest a avut o luna aprilie secetoasa, ceea ce a afectat porumbul in ultima faza de crestere inainte de recoltat. In cazul SUA, unde porumbul tocmai este insamantat, solul ud si temperaturile scazute au facut ca insamantarile sa cunoasca cel mai lent start de de dupa 2013.

Toate aceste ingrijorari cu privire la productie au provocat joi la bursa de la Chicago o crestere de 0,9% a cotatiilor futures la porumb pana la 8,1975 dolari per bushel, apropiindu-se de valoarea record inregistrata in urma cu zece ani. Aceasta apreciere, impreuna cu preturile in crestere exploziva la oleaginoase, risca sa majoreze si mai mult costul alimentelor, care sunt deja la un nivel record si contribuie la o inflatie ridicata in intreaga lume.

‘Porumbul a ajuns in zona in care se vorbeste de rationalizarea cererii’ sustin analistii de la banca Rabobank, care si-au revizuit estimarile privind pretul mediu in al doiea trimestru pana la 8,25 dolari per bushel. ‘Consumatorii sunt socati de costurile actuale dar tocmai asta este ideea: livrarile sunt in pericol iar siguranta vine cu un pret ridicat’, adauga analistii Rabobank.

De la inceputul acestui an si pana in prezent cotatia porumbului a crescut cu 38% la bursa de la Chicago. Tot joi au crescut si cotatiile la grau, revenind peste pragul de 11 dolari per bushel, in timp ce cotatiile la soia boabe au ramas stabile.

In acest context al cotatiilor ridicate, se inmultesc ingrijorarile cu privire la insecuritatea alimentara in tarile in curs de dezvoltare. SUA au anuntat miercuri ca vor recurge la capacitati de finantare de urgenta, care nu au mai fost folosite dupa 2014, pentru a putea oferi ajutoare alimentare in valoare de 670 de milioane de dolari tarilor care sunt in pericol de foamete din cauza invaziei rusesti a Ucrainei.