Romania are suficiente stocuri interne de cereale pana la noua recolta

Romania sta bine la nivelul stocurilor interne pana la noua recolta, daca ne referim la cereale, iar sistemele de aprovizionare la nivelul Uniunii Europene functioneaza fara perturbari majore, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu.
‘Noi stam bine la nivelul stocurilor interne pana la noua recolta daca ne referim la cereale. Sistemele de aprovizionare la nivelul Uniunii Europene sunt unele care functioneaza fara perturbari majore. Am avut, in perioada trecuta, analize permanente pe care le vom realiza in continuare la Ministerul Agriculturii sa vedem in ce stadiu suntem cu gradul de rasarire a culturilor de toamna, si suntem bine. Peste 90% din culturile insamantate in toamna anului 2021 se afla intr-o stare de vegetatie normala. Am inceput campania de insamantari de primavara si lucrurile se deruleaza bine. Au venit aceste ploi din luna aprilie care au dat o vigoare aparte campului si culturilor agricole. Din perspectiva rezultatelor, evaluarile pe care le facem nu ne situeaza in zona de risc din punct de vedere alimentar’, a afirmat Chesnoiu.
In ceea ce priveste scumpirile din ultima perioada la produsele agroalimentare, ministrul de resort a punctat faptul ca acest lucru ‘s-a intamplat mai repede decat poate se asteptau unii’, dar ca ‘in momentul in care avem nivel constant de productie, presiunea pe asigurarea cu produse agroalimentare este mai scazuta si automat nu mai antreneaza cresteri de preturi’.
‘Cred ca am atins valul de scumpiri, pentru ca deja la anumite produse s-a intamplat mai repede decat poate se asteptau unii si stiti foarte bine care sunt cauzele principale: cresterea preturilor la energie si gaze, care a dat peste cap toate domeniile de activitate si a angrenat acel bulgare de zapada care a atins, iata, agricultura si produsele agroalimentare. Prin aceste interventii pe care statul roman le face, de a acorda sprijin fermierilor nostri in vederea mentinerii nivelului de productie constant, dar si celelalte tipuri de sprijin – Pachetul ‘Sprijin pentru Romani’, lansat acum o saptamana – va atenua in timp si va domoli tendinta de crestere a preturilor. In ceea ce priveste Ministerul Agriculturii, principalul nostru deziderat este asigurarea nivelului de productie constant. In momentul in care avem nivel constant de productie, presiunea pe asigurarea cu produse agroalimentare este mai scazuta si automat nu mai antreneaza cresteri de preturi. Aceste programe de sprijin ne dorim sa-si produca efectele cat mai repede posibil. Aceste efecte se domolesc in functie de tipologia de situatie pe care o avem’, a explicat demnitarul.
In acelasi context, Adrian Chesnoiu a mentionat ca in privinta preturilor la rosii, efectele de scadere se vor vedea in perioada urmatoare, intrucat fermierii romani inscrisi in Programul ‘Tomata’ au inceput, deja, sa produca.
‘(…) au inceput sa produca fermierii romani inscrisi in Programul ‘Tomata’, daca ne referim la rosii. La finalul saptamanii trecute am avut zece producatori care deja incepusera sa puna pe piata productia proprie. Saptamana aceasta numarul lor se va majora si in perioada urmatoare cu siguranta va creste, pentru ca sunt peste 17.000 de fermieri inscrisi in Programul ‘Tomata’. In momentul in care productia interna de rosii apare pe piata, atunci veti vedea ca si preturile o sa inceapa sa se domoleasca si sa scada. Intram in sezonul legumelor romanesti care vor incepe sa se produca inclusiv in gradina, nu neaparat in spatii protejate, iar preturile se vor domoli’, a spus ministrul Agriculturii.