Analiza

Probleme in aprovizionarea cu ulei de gatit. Unele tari apeleaza la rationalizare

Oferta mondiala de ulei de gatit, redusa deja de razboiul din Ucraina, este pe cale sa se diminueze si mai mult, transmite Bloomberg.

La doua luni dupa ce invadarea Ucrainei de catre Rusia a dat peste cap comertul global cu produse agricole, Indonezia a interzis exporturile de ulei de gatit, pe fondul problemelor in aprovizionarea pietei locale si cresterii preturilor, o decizie care se adauga altor masuri protectioniste in domeniul produselor agricole adoptate la nivel mondial. Indonezia este responsabila pentru mai mult de o treime din exporturile mondiale de uleiuri vegetale, iar China si India, primele doua cele mai populate tari, sunt printre principalii sai cumparatori.

Livrarile de ulei de gatit din Indonezia ‘sunt imposibil de inlocuit. Cu siguranta este o lovitura importanta’, a declarat Carlos Mera, director de cercetare la Rabobank.

Indonezia este cel mai mare producator de ulei de palmier, cel mai consumat tip de ulei alimentar la nivel mondial. Anuntul privind interzicerea exporturilor, facut vineri, de tara din sud-estul Asiei, a trimis cotatiile futures la uleiul de soia, o alternativa la uleiul de palmier, la cel mai ridicat nivel din istorie. In Marea Britanie, unele supermarketuri au decis sa limiteze cumparaturile de ulei de gatit, precum cel de floarea soarelui, ulei de masline si rapita.

In timp ce oferta limitata si preturile mari ar urma sa agraveze inflatia alimentelor in tarile bogate precum SUA, cel mai mare impact va fi resimtit in tarile in curs de dezvoltare precum India. Aceste tari depind de importurile de ulei de palmier ca o alternativa ieftina la produsele mai scumpe, precum uleiul de soia, de floarea soarelui sau de canola.

‘Suntem extrem de socati de decizia Indoneziei. Nu ne asteptam la un embargou de tipul acesta’, a declarat Atul Chaturvedi, presedintele unei asociatii profesionale a comerciantilor de uleiuri alimentare din India.

In SUA, cotatiile futures la ulei de soia aproape s-au dublat de la inceputul lui 2021, stimulate si de cererea mai mare pentru ingrediente din care se produc biocombustibili. Preturile au atins maxime istorice dupa ce invadarea Ucrainei a perturbat livrarile de ulei de floarea soarelui si a stimulat cererea pentru alte tipuri de uleiuri de gatit.

Cotatiile la canola au atins un maxim istoric anul trecut din cauza secetei care a devastat culturile din America de Nord. Preturile la uleiul de palmier in Asia au crescut cu 50%, iar la uleiul de rapita s-au majorat, in Europa, cu 55% in ultimele 12 luni.

Cu toate acestea, ‘in pofida preturilor record, cererea pentru uleiurile vegetale ramane ridicata, pentru ca aceste uleiuri sunt o componenta esentiala in dieta tuturor tarilor si in special in tari precum India, Pakistan si Bangladesh’, a apreciat analistul John Baize. Acesta a subliniat ca restrictiile anuntate de Indonezia sunt importante, dar nu se asteapta sa dureze prea mult. Baize a precizat ca, in 2021, Indonezia a exportat 26,87 milioane de tone de ulei de palmier, comparativ cu 15,28 milioane de tone consumate pe piata interna.

Pentru moment, embargoul din Indonezia agraveaza ingrijorarile cu privire la costul alimentelor si crizele de aprovizionare, existand temeri ca si alte tari ar putea lua decizii similare pe masura ce razboiul din Ucraina se va prelungi. ‘Este posibil sa vedem mai multe decizii de acest fel. Asta exacerbeaza ingrijorarile’, a subliniat Carlos Mera.