Legume

Pretul unui kilogram de tomate la producator este intre 20 si 27 de lei

Pretul unui kilogram de tomate la producatorii din judet este intre 20 si 27 de lei, in functie de calitate si calibru, potrivit reprezentantilor producatorilor si Directiei Agricole Judetene (DAJ) Olt.

Directorul adjunct al DAJ Olt, Mihaela Luminita Mares, a declarat ca in prezent in judet sunt 75 de producatori inscrisi in programul ‘Tomata’ care au inceput recoltarea.

‘Judetul Olt are cel mai mare numar de legumicultori inscrisi in programul ‘Tomata’, respectiv 5.813 fermieri, iar la 75 dintre acestia echipele DAJ au efectuat si a doua vizita in teren in urma notificarilor privind faptul ca incep recoltarea. Pana la finalul saptamanii numarul de producatori din judetul Olt care au inceput recoltarea tomatelor cultivate in solarii va creste cu cateva zeci. Fermierii din judetul Olt vand kilogramul de tomate cu aproximativ 25 de lei, cel mult cu 27 de lei. Toate sunt foarte gustoase, toate sunt de calitate, iar pretul acesta este determinat de costurile mari pe care le-au avut producatorii pe timpul iernii, cu incalzirea in solarii’, a spus Mihaela Mares.

Presedintele Sindicatului Producatorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Paunel, a afirmat ca producatorii din judet vand tomatele la preturi intre 20 de lei si 26 de lei kilogramul, in functie de calibru, in pret regasindu-se si costurile ridicate cu incalzirea solariilor pe timpul iernii si primaverii.

‘Preturile la producator sunt in prezent intre 20 si 26 de lei pe kilogram, in functie de calibru. Acum producatorii de tomate nu fac fata cererii, pentru ca la nivel national nu sunt mai mult de 100 de producatori care au inceput recoltarea. Cei mai multi dintre producatorii inscrisi in programul ‘Tomata’ vor recolta in luna mai. Fermierii care in aceasta perioada au reusit sa recolteze tomate sunt cei care au semanat in luna decembrie si au plantat in prima parte a lunii ianuarie, deci din decembrie ei incalzesc solariile’, a aratat Ion Paunel.

Liderul SPA Olt a mentionat ca unui producator care vinde tomatele extratimpurii cu preturi intre 20 si 26 de lei ii raman intre 2 lei si 4 lei la kilogram dupa ce scade costurile.

‘Adaosul practicat de revanzatori e foarte mare. Producatorul ramane cu 2 – 4 lei daca vinde la preturi intre 20 si 26 de lei. Aceste preturi vor incepe sa scada dupa Paste, cand va mai creste numarul de producatori’, a adaugat Paunel.