Agricultura

A inceput sezonul de combatere a caderilor de grindina aprilie-octombrie 2022

Sezonul de combatere a caderilor de grindina din acest an a inceput in 15 aprilie, cele sase Unitati operationale din cadrul Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) fiind pregatite pentru realizarea interventiilor active in atmosfera in scopul reducerii riscurilor de fenomene meteorologice periculoase, a anuntat, sambata, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

‘In sezonul 2022 de combatere a caderilor de grindina, respectiv in perioada 15 aprilie-15 octombrie, Unitatile de Combatere a Caderilor de Grindina (UCCG) vor proteja o suprafata de cca. 2,2 milioane de hectare’ se arata intr-un comunicat al MADR.

Potrivit sursei citate, in prima faza vor functiona un numar de 94 de puncte de lansare (PL), amplasate astfel: UPCCG Prahova care asigura, cu 22 de PL, protectia culturilor agricole in judetele Prahova, Buzau, Teleorman si Olt; UCCG Iasi care asigura, cu 16 PL, protectia culturilor agricole din judetele Iasi si Vaslui; UCCG Vrancea care asigura, cu 20 PL, protectia culturilor agricole in judetele Vrancea si Galati; UCCG Oltenia care asigura, cu 19 PL, protectia culturilor agricole din judetele Olt, Dolj, Valcea si Mehedinti; UCCG Timis care asigura, cu 7 PL, protectia culturilor agricole din judetul Timis si UCCG Mures care asigura, cu 10 PL, protectia culturilor agricole din judetul Mures.

Alte 12 puncte de lansare (PL), din cadrul UCCG Timis si Mures se afla in diferite stadii de realizare (constructie, finalizare lucrari, dotare sau punere in functiune) urmand a intra in operare pe parcursul sezonului.

In ultimii ani, suprafata protejata a crescut constant, de la 116.000 de hectare protejate impotriva fenomenelor meteorologice periculoase, in anul 2015, la peste 1,5 milioane hectare in anul 2021, cu perspectiva de a depasi 2,3 milioane de hectare in acest sezon, precizeaza Ministerul Agriculturii.

SNACP nu are in acest moment capacitati de interventie pentru combaterea caderilor de grindina la nivelul intregii tari, ci doar in zonele protejate de infrastructura antigrindina din cadrul unitatilor operationale. Serviciile de protectia antigrindina si capacitatile de crestere a precipitatiilor sunt in curs de dezvoltare la nivelul intregii tari si de conectare la nivel transfrontalier.

Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor a devenit functional incepand cu anul 2000, ca urmare a necesitatii adoptarii unor masuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindina, ploi torentiale, seceta, s.a. Scopul SNACP este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, etc) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice. Activitatile de combatere a grindinei genereaza modificari ale conditiilor meteo-climatice la nivel local, cu raza limitata de actiune, in spatiu si timp. Reglementarea activitatii de interventii active in atmosfera a fost realizata prin Legea nr.173/2008 privind interventiile active in atmosfera si prin hotarari ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii si a Programului de dezvoltare a SNACP 2010-2024. Responsabilitatea managementului Sistemului revine Autoritatii pentru Administrarea SNACP structura de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.