MADR

Au fost simplificate conditiile de accesare a Programului National Apicol

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a afirmat ca au fost simplificate conditiile de accesare a Programului National Apicol pentru a le facilita accesul la fondurile disponibile, in urma dialogului cu reprezentantii apicultorilor.

In sedinta Guvernului din 14 aprilie 2022 a fost adoptata Hotararea prin care este aprobat Programul National Apicol (PNA) pentru perioada 2020-2022, normele de aplicare si valoarea sprijinului financiar.

‘Apicultura romaneasca are un rol extrem de important in obtinerea productiilor din sectorul vegetal, iar produsele apicole romanesti sunt extrem de apreciate atat pe plan intern, cat si international. In urma dialogului cu reprezentantii apicultorilor, am simplificat conditiile de accesare a Programului National Apicol pentru a le facilita accesul la fondurile disponibile. De asemenea, avem in vedere masuri de sprijin pentru cresterea suprafetelor cultivate cu specii melifere, astfel incat apicultorii sa aiba la dispozitie mai multe suprafete cand merg cu albinele in pastoral’, a mentionat Adrian Chesnoiu.

Cuantumul contributiei Uniunii Europene la Programul Apicol pentru Romania pentru anul apicol 2022 se mentine la acelasi nivel ca in anul 2021, respectiv 6.081.630 euro.

Potrivit sursei citate, prin actul normativ adoptat de Guvern, se actualizeaza valoarea in lei pentru anul 2022 si valoarea totala a sprijinului financiar.

Astfel, se modifica valoarea totala a PNA de la 168,639 milioane lei la 169,621 milioane lei, din care contributia Uniunii Europene este de 50%, respectiv 84,810 milioane lei, precum si valoarea pentru anul 2022 de la 59,214 milioane lei la 60,196 milioane lei.

Printre modificarile si completarile la Programul National Apicol, reprezentantii ministerului precizeaza ca au fost eliminate o serie de documente, respectiv copia actului care atesta autorizarea sanitara-veterinara pentru comercializare a furnizorilor de medicamente, precum si documentul care confirma notificarea produselor proteice solide.

Totodata s-a introdus posibilitatea depunerii copiei manualului de utilizare/a instructiunilor de montare si intretinere a acestor mijloace, dupa caz, in locul copiei cartii tehnice.

Pe de alta parte, Ministerul Agriculturii precizeaza ca s-au definit produsele care intra in componenta echipamentului de protectie, respectiv bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, masca apicola si manusi apicole, in vederea decontarii corecte a acestora, tinand cont de faptul ca au preturi diferite la facturare.

De asemenea, s-a modificat termenul de depunere a cererilor de intentie de la 31 mai la 30 aprilie si s-a definit categoria de ‘produse proteice solide’, respectiv produse proteice solide care se administreaza ca atare, fara posibilitatea de a fi reconstituite, pentru clarificari si o aplicare unitara.

Conform Ministerului Agriculturii, s-a reglementat faptul ca membrii formei asociative care sunt beneficiari ai serviciilor de consultanta, promovare si/sau perfectionare sa nu fie furnizori de astfel de servicii in cadrul Programului, evitandu-se astfel crearea de conditii artificiale.