Food

Europenii cumpara branza americana ieftina pe fondul livrarilor reduse de lapte

Europa, renumita pentru delicioasele sale sortimente de branza precum gouda, brie sau mozzarella, se confrunta cu probleme in aprovizionarea cu lapte astfel ca a inceput sa cumpere din ce in ce mai multa branza ieftina din SUA, transmite Bloomberg.

Un exemplu sunt Tarile de Jos unde cele mai recente date oficiale arata ca importurile de branza din SUA au explodat. In principal este vorba de felii de branza care se pun deasupra burgerilor.

Mary Keough Ledman, analist la banca Rabobank, spune ca totul are legatura cu preturile mai mici la branza in SUA, care ar putea conduce la achizitii mai mari peste hotare. Costurile pentru productia de lapte si branza au crescut in aproape toata lumea, in special in Europa.

Mai intai seceta si apoi invadarea Ucrainei de catre Rusia au crescut preturile la porumb, ceea ce a condus la cresterea preturilor la nutreturile pentru animale. Costurile cu mana de lucru, energia si echipamentele au crescut si ele, ceea ce a condus la diminuarea livrarilor de lapte. Fermierii din Europa au fost reticenti sa majoreze productia deoarece sunt ingrijorati de inasprirea normelor de mediu, spune Nate Donnay, director la firma de consultanta StoneX Group Inc.

Datele furnizate de U.S. Census Bureau arata ca Europa a importat 306 de tone de branza din SUA in luna februarie a acestui an, de trei ori mai mult decat media multianuala pentru aceasta luna. Tarile de Jos, care au devenit cel mai mare cumparator, sunt tara unde isi au sediul o serie de mari firme de trading. Este posibil ca acesti traderi sa importe branza din SUA in scopul re-exportului la nivel mondial, asa ca nu exista nicio garantie ca clientii europeni vor consuma aceasta branza, sustine Nate Donnay.

Cu toate acestea, exporturile de branza ale SUA in Europa sunt in continuare relativ mici. Timp de mai multi ani, SUA au exportat in Europa mai putin de 2.000 de tone de branza pe an, in timp ce productia Uniunii Europene este mai mare de 10 milioane de tone pe an.