Agricultura

Seceta moderata si extrema in mai multe regiuni agricole din tara

Continutul de umiditate in cultura graului de toamna se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Moldova si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei si a Transilvaniei, local in estul si centrul Olteniei, dar si in nordul si nord-vestul Banatului.

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pentru perioada 13 – 19 aprilie 2022, rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, local in nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, nord-estul si vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat sudul si sud-vestul Transilvaniei.

‘In stratul 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia. Deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, se vor inregistra in Dobrogea si Moldova, local in centrul si sudul Olteniei, estul, nordul si sudul Munteniei, nordul si nord-vestul Banatului, vestul si sud-vestul Crisanei, centrul, sudul si izolat estul Transilvaniei’, arata prognoza ANM.

In perioada mentionata, procesele vegetative ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole se vor desfasura pe ansamblu normal in majoritatea zonelor agricole, iar in depresiunile din nordul si centrul tarii, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi usor incetinite, indeosebi in zilele cele mai reci. In general, starea de vegetatie se va mentine buna si medie la culturile de toamna semanate in perioada optima, respectiv medie si slaba la cele tardive, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol, in special din sudul si estul tarii.

Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in epoca optima isi vor definitiva infratirea (80-100%), aflandu-se predominant in faza de alungire a paiului (10-100%). In semanaturile efectuate dupa data de 20 octombrie 2021 se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) si infratire (20-100%). In sudul si sud-estul teritoriului agricol, la rapita vor predomina aparitia inflorescentelor (10-50%) si izolat inceputul infloririi (10-15%), iar in restul zonelor agricole, alungirea tulpinii si butonizarea (10-100%).

In plantatiile pomicole de samburoase se vor inregistra inflorirea, cresterea frunzelor, precum si legarea rodului, in special la speciile extratimpurii si timpurii de cais. La speciile semintoase se vor semnala in continuare dezmugurirea, infrunzirea si izolat inflorirea (mar).

In cea mai mare parte a podgoriilor, vita-de-vie se va afla in fazele de ‘plans’ si inmugurire, precum si local dezmugurirea la soiurile timpurii de masa.

La culturile de floarea-soarelui si porumb se vor continua lucrarile de semanat pe suprafete agricole extinse, iar cele infiintate pana in prezent se vor afla la germinare si rasarire. Sfecla de zahar si cartoful (soiuri timpurii) din centrul si nord-vestul tarii vor parcurge fazele incipiente de vegetatie.

Potrivit specialistilor ANM, conditiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrarilor agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) cu exceptia zilelor cu precipitatii.

Sub aspect termic, meteorologii transmit ca vremea mai rece de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 3 si 14 grade Celsius in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1 – 4 grade Celsius si 5 – 19 grade Celsius spre sfarsitul perioadei, valori mai ridicate cu 1 – 7 grade Celsius in raport cu mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 10 si 27 grade Celsius, la nivelul intregii tari, iar cea minima va fi cuprinsa intre -5 si 10 grade in majoritatea regiunilor agricole, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, izolat producandu-se bruma si inghet la suprafata solului.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 7 – 17 grade Celsius in aproape toate zonele de cultura, limite optime continuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie la cele semanate pana la aceasta data.

Meteorologii prognozeaza pentru perioada mentionata ploi locale, izolat sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului in majoritatea regiunilor, iar in nordul si centrul tarii, in primele zile, vor fi posibile si precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare). Izolat, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.