ANPC a amendat comerciantii de oua cu peste 380.000 lei intr-o singura zi

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de peste 380.000 de lei comerciantilor de oua in cadrul unor controale care au avut loc marti, 12 aprilie, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) intensifica, in aceasta perioada supravegherea pietei, in ceea ce priveste comercializarea produselor preferate de romani, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale.
Astfel, potrivit sursei citate, ca parte a tematicii de control, la nivelul intregii tari, initiate de presedintele ANPC, Horia Constantinescu, si coordonate de directorul general, Paul Anghel, pe 12 aprilie 2022 s-au derulat actiuni de verificare a modului in care sunt comercializate “produsele-vedeta” ale acestui moment: ouale.
Au fost intreprinse, intr-o singura zi, 114 actiuni de control, in toata tara, aplicandu-se, pana in prezent, amenzi contraventionale in valoare totala de 380.000 lei.
“La intrebarea «ce a fost inainte oul sau gaina?» nu a reusit nimeni sa raspunda. La fel nu am putut primit niciun raspuns pentru neregulile constatate intr-o perioada in care respectul ar trebui sa fie suplimentar. Daca nici de sfintele sarbatori unii comercianti nu inteleg sa-si respecte cumparatorii, ma intreb daca mai exista vreo sansa sa o faca. A fi producator roman nu inseamna ca ai mai putine reguli de respectat in raport cu consumatorul, cetatean roman si el. Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Pastele reprezinta doar o sansa de castig si atat”, a afirmat Horia Constantinescu, presedintele ANPC.
Acestor masuri, li s-au adaugat pana acum si oprirea definitiva de la comercializare a tuturor oualor sparte sau cu termenul de valabilitate depasit, precum si oprirea temporara a prestarii de servicii, pana la remedierea deficientelor, a unui magazin si a unui raion specializat din altul.
Neregulile cel mai des intalnite au fost neconcordante intre pretul de la raft si cel de la casa de marcat, comercializarea unor oua cu data durabilitatii minimale depasita, comercializarea unor oua fara data durabilitatii minimale mentionata pe coaja, comercializarea unor oua sparte, cu excremente de pasare pe coaja sau in ambalaje deteriorate, asezate alaturi de cele conforme.
De asemenea, comerciantii au fost sanctionati pentru utilizarea unor spatii de depozitare improprii cu rugina, scurgeri de continut, expunerea la vanzare a oualor in vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate, nerespectarea regimului de temperatura indicat de producator pentru oua crude sau fierte si vopsite; comercializarea de oua vrac, fara afisarea informatiilor de caracterizare prevazute in lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de crestere a pasarilor etc.) sau a pretului acestora, la raft; lipsa certificatului/autorizatiei de producator, comercializarea unor oua fara documente de provenienta a marfii deficiente privind regimul promotiilor.
Actiunile de control pe aceasta tema continua si in zilele urmatoare.