Agricultura

Pretul rapitei se va dubla in conditiile cererii mari de pe piata europeana

Fermierii aradeni se asteapta sa vanda productia de rapita din acest an la un pret dublu fata de anul trecut, de 1.000 de euro pe hectar, in conditiile unei cereri foarte mari pe piata europeana si a unui deficit pe fondul crizei provocate de razboiul din Ucraina.

Unui dintre cei mai mari fermieri din vestul tarii, Dimitrie Musca, presedintele Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, a declarat ca cererea de rapita in Europa este cu mult peste productie, mai ales in contextul provocat de criza de securitate din Ucraina.

‘Este o lipsa mare de rapita, pentru ca Ucraina producea pana la trei milioane de tone, dar acum nu mai vinde nimic in Europa, ceea ce inseamna ca doar in Europa deficitul creste de la sase milioane de tone la noua milioane de tone. Acest deficit ne va da pretul, iar in vara ne asteptam sa ajungem la pretul de 1.000 de euro pe tona de rapita. Este o dublare a pretului si aproape o triplare fata de anii anteriori, dar este o situatie conjuncturala’, a spus Musca, care gestioneaza circa 7.800 de hectare de terenuri agricole.

El a precizat ca anul trecut a vandut rapita cu 2.600 lei tona, iar in anii anteriori cu 1.500 – 1.800 lei tona.

Dimitrie Musca apreciaza ca pe cele 1.400 de hectare pe care a pus rapita in acest an va avea o productie de 4.500 – 5.000 de kilograme la hectar, ‘ceea ce ar fi foarte bine’.

Fermierul aradean considera ca cererea de rapita va fi mai mare si in contextul scumpirii semintelor de floarea-soarelui.

‘Floarea-soarelui a ajuns la cinci lei kilogramul si o parte din ulei va fi produs si din rapita’, a spus Musca.

Referitor la costurile de infiintare a culturilor, el a spus ca aproape s-au dublat fata de anul trecut, iar asta are, de asemenea, influenta asupra pretului de vanzare.

‘Cheltuielile pe hectar cu infiintarea unei culturi au crescut foarte mult. Daca anul trecut la un hectar plateam aproximativ 4.000 de lei, anul acesta costurile de infiintare a unui hectar ajung la 7.200 lei, adica aproape dublu. Cel mai mult ne afecteaza scumpirea ingrasamintelor, care ne costa intre 3.500 si 4.000 de lei tona. Eu folosesc 600 de kilograme la hectar, ceea ce inseamna un cost de peste 2.000 de lei la hectar. Mai adaugam pretul motorinei, pe care anul trecut am cumparat-o cu 3,8 lei litrul, iar acum am cumparat-o cu 8,5 lei litrul’, a mai declarat presedintele CAI Curtici.