Tehnologie

Investitie de peste 400 de mil. euro intr-o fabrica de asamblare tractoare, in Arad

Compania austriaca Syn Trac incepe construirea unei fabrici de asamblare tractoare la Ghioroc, o investitie de peste 400 de milioane de euro, care va crea aproximativ 600 de locuri de munca, urmand ca primul tractor sa iasa de pe linia de productie in octombrie 2023.

Compania si-a anuntat, vineri, investitia cu ocazia lansarii proiectului parcului industrial al comunei Ghioroc, in care vor activa mai multe firme internationale.

Managerul consortiului de firme care vor activa la Ghioroc, Patrick Monac, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca in viitoarea fabrica locala se vor asambla anual circa 400 de tractoare, care vor merge in special in Europa de Est.

‘In acest an vom deschide fabrica de tractoare Syn Trac, iar in octombrie anul viitor vrem sa iasa primul tractor de pe linie. Productia din Romania va fi focusata pe toate tarile de est ale Europei si pe Orientul Mijlociu. In acest an vom dezvolta si proiectul pentru fabrica de remorci si mecanisme hidraulice si cutii de viteza. Vor fi peste o suta de locuri de munca in prima faza, iar in patru – cinci ani vom ajunge la 600 de locuri de munca. Investitia va fi de peste 400 de milioane de euro, pe o suprafata de zece hectare. Avem deja o comanda de 1500 de tractoare, dintre care 40 pentru Romania’, a spus Patrick Monac.

El a declarat ca in acest moment in Austria se produc tot in jur de 400 de tractoare pe an, cu un numar de numai 85 de angajati, in conditiile in care fabrica de acolo este una robotizata.

Conform sursei citate, compania va colabora cu Universitatea ‘Aurel Vlaicu’ Arad pentru pregatirea studentilor care vor lucra in domeniul automotive, acestia urmand sa beneficieze de burse de studiu.

Patronul Syn Trac, Stefan Putz, a spus ca tractoarele ce vor fi asamblate la Ghioroc, care pot ajunge la o viteza de 110 kilometri pe ora, au capacitati unice de lucru, beneficiind de tehnologii brevetate.

‘De 30 de ani construiesc masini care se gasesc acum in toata lumea. Sunt si un mic inventator si am gasit ceva nou la aceste tractoare, care sunt unice. De exemplu, aceste utilaje nu au motorul in fata, ca toate utilajele, ci sub podea, iar asta ne da posibilitatea sa facem legaturi cu mecanisme in fata si spate. In 60 de secunde se face trecerea de la agricultura la lucrari comunale, la curatenie de paduri sau alte activitati’, a spus Stefan Putz.

In acelasi parc industrial vor mai fi construite, intre altele, un depozit regional de medicamente si o fabrica de conserve alimentare.

Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan, a declarat ca exista discutii si cu alti investitori.

‘Parcul industrial va ocupa 15 hectare, iar pana acum patru companii si-au deschis sedii la noi. Somajul aici este foarte mic, de 0,65%, dar multi dintre locuitorii comunei care lucreaza in municipiul Arad sau alte zone industriale si-au exprimat deja dorinta de a se angaja mai aproape de casa, deci vom avea forta de munca necesara. Cat despre impactul asupra bugetului local al acestor investitii, va pot spune ca va fi semnificativ in primii trei ani, pentru ca doar din impozitul de 1% din valoarea constructiilor ce vor fi ridicate se vor colecta sume importante’, a spus primarul.

Presedintele Consiliului Judetean Arad, Iustin Cionca, considera ca investitiile vor face din Ghioroc un nou pol de dezvoltare.

‘In ultimii ani ne-am obisnuit ca despre Ghioroc sa vorbim ca despre o statiune de interes local, prima care a aparut dupa o suta de ani in judetul nostru, dar iata ca vin si investitori aici si comuna are sansa sa devina pol de dezvoltare la fel ca orasele din judet. Aceste tractoare arata ca niste avioane, suntem surprinsi de ce se poate face cand se investeste in cercetare’, a spus Cionca.