Piata berii a scazut usor in volum anul trecut. Se asteapta cresteri in valoare in 2022

Piata berii a ramas relativ stabila in 2021, consemnandu-se o scadere de 0,7% in volum, ceea ce inseamna 16,6 milioane de hectolitri, comparativ cu 16,75 milioane de hectolitri in 2020 si 16,7 milioane de hectolitri in 2019, potrivit reprezentantilor Asociatiei Berarii Romaniei.
‘Revenirea la volumele care se intamplau in 2008 (de 20,2 milioane de hl – n. r.) este putin probabila din doua motive. Pe de o parte trebuie sa ne uitam la evolutia demografica a tarii. Consumul per capita nu a suferit modificari importante fata de 2008, dar populatia Romaniei este in scadere din cauza migratiei, din cauza imbatranirii etc. Cred ca foarte important este pentru noi, ca industrie, si asteptarile sunt in zona cresterii de valoare, nu neaparat de volum. Cred ca 2022 ar putea sa continue acest trend usor negativ influentat si de inflatie, dar si de scaderea puterii de cumparare etc., insa in continuare asteptam sa avem cresteri in valoare, avand in vedere si tendintele’, a sustinut, miercuri, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei, Mihai Voicu, intr-o conferinta de presa.
Berarii locali au continuat sa diversifice tipurile de bere pe care le-au pus la dispozitia consumatorilor, ca raspuns la preferintele tot mai variate ale romanilor. Mixurile de bere si berile aromatizate, precum si berea fara alcool, au inregistrat cele mai mari cresteri, de aproximativ 20%, in timp ce specialitatile de bere au scazut cu 43%.
‘Specialitatile de bere reprezinta un segment mic de piata, dar scaderea a fost semnificativa pe aceasta categorie. Preferinta romanilor pentru berea fara alcool sau cu un continut scazut de alcool, cum sunt mixurile de bere si berile aromatizate este in crestere, urmand de altfel si tendinta europeana de consum. Desi cu o pondere mica din piata, aceste segmente au inregistrat anul trecut cresteri semnificative in Romania, de aproximativ 20% fata de anul anterior. Aceasta confirma preferintele tot mai variate ale romanilor in materie de bere, dorinta de a experimenta gusturi noi, speciale, dar si posibilitatea de a savura gustul berii in situatii in care consumul de alcool nu este permis’, a afirmat directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Julia Leferman.
La randul sau, Mihai Voicu a spus ca HORECA este ‘de vina’ pentru scaderea inregistrata de segmentul specialitatilor de bere.
‘In general HORECA este vinovatul in ghilimele pentru scaderea berilor superpremium sau speciale, pentru ca acolo au fost restrictiile cele mai mari si acolo este consumul pentru aceasta categorie. S-a incercat compensarea prin online, dar nu suficient’, a subliniat acesta.
De altfel, ponderea detinuta de sectorul HORECA in vanzarile de bere a crescut doar cu un procent fata de 2020, pana la 9% anul trecut, comparativ cu o pondere de 15-20% in anii anteriori pandemiei.
‘Venim dupa un an 2021 complicat, in care vanzarile de bere in baruri si restaurante au crescut usor fata de 2020, dar inchiderile si restrictiile privind orele de functionare si numarul de clienti in sectorul HORECA, alaturi de regulile stricte de carantina, au impiedicat revenirea la nivelurile de dinainte de pandemie. 2022 se anunta chiar mai provocator, in special din cauza situatiei macroeconomice la nivel local si global, a inflatiei record cu care ne confruntam, dar si a razboiului din Ucraina. In ciuda tuturor acestor constrangeri, acordam si anul acesta o atentie deosebita activitatilor de dezvoltare durabila, sustenabilitate si consum responsabil si speram ca piata berii din Romania sa isi continue maturizarea’, a adaugat Voicu.
La nivel de ambalaje, piata berii revine la tendintele de dinainte de criza, iar sticla creste in timp ce PET-ul pierde teren. Astfel, sticla inregistreaza o crestere de 4 puncte procentuale fata de anul anterior, ajungand sa detina 31,6% din piata ambalajelor. Si doza si butoiul marcheaza cresteri, la 24,3% si, respectiv, 2,6% PET-ul este singurul tip de ambalaj care a scazut in 2021, cu peste 5 pp si s-a pozitionat la 41,4% din piata.
Desi pe parcursul anului trecut s-a consemnat o crestere a importurilor, de 0,5 milioane hl, atingand un total de 0,69 milioane hl, piata locala a berii continua sa isi pastreze caracterul profund national, ponderea productiei locale ramane de circa 97% din consumul intern.
Exporturile de bere au scazut usor, cu 0,4 milioane hl fata de anul anterior, atingand 0,49 milioane hl.
Numarul producatorilor de bere a crescut anul trecut la 93, fata de 86 in 2020.
‘Din totalul de 93 de producatori de bere, 85 sunt microberarii, iar restul sunt producatori mari’, a subliniat Voicu.
Chiar si in conditiile unei stagnari in volum a pietei, sectorul de bere continua sa aiba un impact pozitiv semnificativ asupra economiei romanesti. Industria berii asigura la nivelul intregii tari, direct si indirect, un numar de aproape 61.000 locuri de munca pentru romani, acopera exclusiv din productia locala aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura Romaniei.
In 2021, berea lager a continuat sa domine preferintele romanilor, cu o pondere de 93,6%, in usoara scadere fata de anul anterior. Mixurile de bere si berile aromatizate si-au adjudecat 3,8% din piata, iar berea fara alcool a detinut o pondere de 1,7%. Ultimele doua categorii au inregistrat cel mai mare salt anul trecut fata de 2020, respectiv 21% in cazul mixurilor si 20% in cazul berii fara alcool. Specialitatile – berea neagra, nepasteurizata, alba, ale, rosie etc. – detin 0,9% din piata si au fost cele mai afectate de criza Covid-19. Categoria a marcat anul trecut o scadere puternica, de 43% fata de anul anterior, continuand trendul descendent inregistrat anul anterior (-28%).
Eforturile investitionale ale producatorilor de bere membri ai Asociatiei inregistreaza o tendinta in crestere, acestea ridicandu-se la 100,5 milioane euro in 2021, in crestere cu aproape 28 milioane euro fata de 2020. Investitiile cumulate ale membrilor Berarii Romaniei de la infiintarea Asociatiei au atins 1,8 miliarde euro.
Membrii Berarii Romaniei au contribuit, anul trecut, la bugetul statului cu 272 milioane euro. Nivelul contributiei cumulate din partea membrilor Asociatiei, in ultimii 18 ani, a depasit 4,4 miliarde euro.
De 18 ani, Asociatia Berarii Romaniei reprezinta vocea comuna a industriei locale de bere. Din 2008, Asociatia Berarii Romaniei a aderat la organizatia Berarii Europei, fondata in 1958 la Bruxelles.