Siguranta alimentelor

Avertisment ANPC: Verificati cu atentie eticheta produselor de post

Consumatorii trebuie sa verifice cu atentie eticheta produselor de post pe care le achizitioneaza in aceasta perioada si sa cumpere produse alimentare numai din locuri amenajate si autorizate, arata directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

“Pentru ca produsele pe care le cumparati in perioada postului Sfintelor Pasti sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea dumneavoastra, va recomand sa cumparati produse alimentare de post numai din locuri amenajate si autorizate, sa solicitati si sa pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea\conformitatea sau siguranta unui produs. De asemenea, atentionez asupra faptului ca daca achizitionati produse alimentare de post din locuri neautorizate, in care comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare, riscati ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea va pot afecta sanatatea. Verificati cu atentie eticheta produselor de post pe care le cumparati!”, a scris pe Facebook sursa citata.

Potrivit acestuia, produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc. Consumatorii nu trebuie sa cumpere produse ale caror etichete nu informeaza complet si corect privind continutul, ingredientele sau calitatea produsului.

“Sfatuiesc consumatorii sa citeasca atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Pastelui si de a evita astfel sa fie indusi in eroare. Comisarii #ANPC vor controla si supraveghea piata in toata aceasta perioada, pentru a preintampina orice neregula din domeniul protectiei consumatorilor, iar operatorii economici care nu respecta prevederile legislative vor fi sanctionati. Pentru ca produsele pe care le cumparati in perioada postului, premergatoare sarbatorilor pascale, sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea dumneavoastra, va recomand, in primul rand, ca inainte de cumparare, sa acordati o atentie deosebita listei ingredientelor”, a subliniat Paul Anghel.

Pentru produsele taiate, fractionate sau portionate de vanzator, cumparatorii trebuie sa solicite sa vada eticheta produsului pentru a verifica compozitia si data durabilitatii minimale. De asemenea, dupa achizitia unui produs acesta trebuie depozitat si la domiciliu in conditiile precizate pe ambalaj.

“Verificati data durabilitatii minimale. Nu cumparati produse cu data durabilitatii minimale sau data limita de consum depasita sau modificata. In urma actiunilor de control desfasurate in anii anteriori, comisarii #ANPC au gasit la comercializare produse pe ale caror etichete erau inscrise mentiuni care puteau induce in eroare consumatorii: Cozonac cu rahat, cacao si stafide, ambalat in pungi din material plastic, in compozitia caruia se regaseau oua, in contradictie cu mentiunea inscriptionata pe fluturasul colant “produs de post”; “Maioneza vegetala simpla” si “Maioneza vegetala Shaorma”. Denumirea de maioneza se atribuie doar unei emulsii pe baza de galbenus de ou, ulei si alte ingrediente; “Pizza de post” – “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale si cazeina (substanta proteica din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs ” de post”, cu efectul dezinformarii consumatorilor; Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum snitel, pate, parizer, salam, carnati, cremwursti etc. La care era atasata sintagma “vegetal”; Inscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mentiunii “fara colesterol” sau “0% colesterol”, sugerandu-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, cand de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristica; Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarata pe ambalaj continea proteine din lapte, in neconcordanta cu denumirea de produs; Produse de cofetarie preambalate, cu mentiunea “de post”, desi in lista ingredientelor de pe eticheta era inscris “frisca””, a mai aratat directorul general de la Protectia Consumatorilor.