Fructe

Recolta pomicultorilor moldoveni sta in depozite din cauza razboiului din Ucraina

Intr-un depozit din nordul Republicii Moldova laditele umplute cu mere rosii se ridica pana la tavan insa pentru proprietar aceasta abundenta nu este o bucurie, transmite AFP.

Dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia, numerosi fermieri moldoveni nu mai stiu unde sa isi livreze marfurile care in mod traditional erau destinate Rusiei.

‘Nu stiu ce vom face cu merele ramase, sunt prea multe pentru a fi vandute pe piata locala’, spune Valeriu Matcovschi, proprietarul unei exploatatii agricole de la Bilicenii Vechi. In mod normal, acest pomicultor exporta spre Rusia totalitatea recoltei sale, adica 2.000 de tone pe an, respectiv cinci pana la sapte camioane pe saptamana. Astazi trebuie sa caute noi debuseuri la export pentru a supravietui.

La finele lunii martie, Valeriu Matcovschi a trimis primul container cu mere spre Kuweit, dar a fost nevoit sa reduca pretul cu treime. Fermierul spera de asemenea sa semneze contracte de export cu Arabia Saudita si Qatarul. Valeriu Matcovschi vrea sa nu fie nevoit sa isi trimita merele la procesatori, ‘ar fi o tragedie’, spune el, mentionand pierderile financiare suferite.

Fosta republica sovietica cu 2,6 milioane de locuitori ‘se gaseste intr-o situatie dificila’, subliniaza Dumitru Udrea, secretar general al Guvernului de la Chisinau. Razboiul din Ucraina a provocat un aflux de refugiati cu un impact asupra economiei tarii, care sufera de asemenea de pe urma intreruperii lanturilor de aprovizionare si a cresterii facturilor la gaze si electricitate. ‘Pentru 2022, ne asteptam la o contractie a economiei de 3%, in scenariul optimist, si una de 15% in cel mai pesimist scenariu’, in timp ce inflatia ar putea ajunge la 30% la finele anului, apreciaza Dumitru Udrea.

Republica Moldova, tara al carui PIB este mai mic de 0,5% din cel Frantei, tocmai isi revenea cu dificultate dupa o serie de crize economice si politice, dublate de un scandal bancar provocat de disparitia a un miliard de dolari in 2014-2015.

La cererea de ajutor lansata de autoritatile de la Chisinau, Germania, Franta si Romania vor organiza marti la Berlin o conferinta a donatorilor pentru a ajuta tara vecina sa faca fata acestei poveri.

‘Vom prezenta o serie de proiecte care vizeaza, printre altele, securitatea energetica si cresterea puterii de cumparare, si speram sa obtinem o finantare de patru miliarde de euro’, sub forma de imprumuturi si granturi, explica Dumitru Udrea.

Gratie unui acord de liber schimb semnat cu Bruxelles-ul in 2014, un demers care a atras imediat represalii din parte Moscovei, Republica Moldova a vazut cum comertul sau cu blocul comunitar a crescut, reprezentand mai mult de 60% din schimburile sale comerciale in 2021.

Cu toate acestea, este imposibil ca de pe o zi pe alta sa fie inlocuiti partenerii comerciali traditionali din Est: Rusia, Ucraina si Belarus.

‘La prima vedere, ponderea exporturilor spre cele trei tari, 15%, nu este enorma, insa multe sectoare depind foarte mult, pe primul loc fiind pomicultura’, comenteaza economistul Adrian Lupusor, director executiv la grupul de reflexie Expert-Grup. Potrivit acestuia, constructiile si agricultura sunt dependente de materiile prime livrate de Rusia si Ucraina. ‘Chiar daca importatorii vor gasi furnizori in alta parte, preturile vor fi mult mai mari’, estimeaza Adrian Lupusor.

In plus, Republica Moldova, din care un milion de locuitori au emigrat in ultimii 20 de ani in cautarea unui loc de munca, ar putea vedea cum transferurile de fonduri venite din Rusia se vor prabusi, avertizeaza un responsabil guvernamental. Acesti bani sunt importanti pentru numeroase familii. In pus, o parte dintre cei aproximativ 300.000 de moldoveni care lucreaza in Rusia ar putea sa revina in tara, ceea ce ar pune presiune pe piata muncii si sistemul de securitate sociala, adauga Adrian Lupusor.

Intre muncitorii care triaza merele si stivuitoare care aseaza laditele, Valeriu Matcovschi este ingrijorat ca ar putea sa fie nevoit sa se desparta de unii dintre angajatii sai. ‘Nici macar nu indraznesc sa ma gandesc, sper ca vom rezista’, spune Valeriu Matcovschi.