Fermierii europeni inlocuiesc porumbul din Ucraina cu nutretul modificat genetic

Fermierii europeni se pregatesc sa cumpere mai mult nutret modificat genetic din SUA si America Latina, dupa ce invazia ruseasca a intrerupt livrarile de porumb din Ucraina, transmite Bloomberg.
Razboiul din Ucraina a obligat deja companiile sa caute alternative la uleiul de floarea soarelui iar modificarea schimburilor comerciale ar urma sa includa si porumbul, care este utilizat in principal ca nutret pentru hrana animalelor. Porumbul nemodificat genetic din Ucraina reprezinta aproximativ jumatate din importurile Uniunii Europene. In schimb, in cazul porumbului din SUA, aproximativ 92% este de tip modificat genetic, un procent similar fiind valabil in cazul celui din Brazilia, sustine Center for Food Safety.
Desi companiile din UE nu trebuie sa eticheteze carnea sau produsele din animale hranite cu culturi modificate genetic, in ultimul deceniu a crescut cererea pentru lactate de la vaci care sunt hranite cu nutret care nu este modificat genetic.
Pe masura ce UE se indreapta spre garantarea securitatii alimentare, blocul comunitar relaxeaza si regulile privind importurile. In Spania, tara care pe parcursul urmatoarelor saptamani asteapta sa primeasca porumb din SUA, Argentina si Brazilia, Guvernul de la Madrid a decis sa permita, temporar, importurile care contin urme de pesticide, pentru a putea face fata opririi importurilor din Ucraina.
Aceasta solutie va ajuta la evitarea crizelor de aprovizionare, a declarat un purtator de cuvant de la CESFAC, Asociatia producatorilor de nutret din Spania, care alaturi de Tarile de Jos este unul din cei mai mari clienti pentru porumbul din Ucraina.
Pretul porumbului si al altor cereale a crescut in urma invadarii Ucrainei, tara care a exportat aproximativ 6,6 milioane de tone de porumb in UE pana la finele lunii martie, sub media multianuala de 7,2 milioane de tone.
Andree Defois, analist la firma de consultanta Strategie Grains, prognozeaza ca UE va importa in sezonul agricol curent 800.000 de tone de porumb din SUA, cea mai mare cantitate de dupa sezonul 2017-2018.
‘Unii fermieri din Europa Centrala si Danemarca au inceput sa epuizeze stocurile de nutret care nu este modificat genetic’, spune si Ase Andersson, director de comunicare la producatorul danez de lactate Arla.