Agricultura

Din cauza razboiului, recolta de cereale a Ucrainei s-ar putea injumatati

Invazia rusa risca sa reduca la jumatate recolta de cereale in Ucraina, cruciala pentru alimentatia mondiala, a avertizat ministrul ucrainean al agriculturii intr-un interviu pentru AFP.

Daca Ucraina a avut anul trecut o recolta de 106 milioane de tone de cereale, un record absolut, in acest an aceasta va fi cu “25 pana la 50%” inferioara, a prognozat ministrul Mikola Solski. “Si inca este un pronostic optimist”, a adaugat el.

Invazia rusa a Ucrainei a bulversat industria sa agricola, intr-un moment in care fosta republica sovietica, reputata pentru terenurile sale foarte fertile, era al patrulea exportator mondial de porumb si pe cale sa devina al treilea exportator de grau.

O parte din regiuni, in special in sudul fertil (Herson, Zaporojie, Odesa, etc.), sunt prada ostilitatilor si inaccesibile. Ucrainenii “vor semana peste tot unde este posibil” dar numai “intre 50 si 75% din teritorii” vor putea fi exploatate, a subliniat Solski.

O alta problema este ca numerosi agricultori “s-au alaturat armatei sau apararii teritoriale” creand o penurie de mana de lucru, a constatat Solski, al carui minister incearca sa instituie un “sistem de scutiri provizorii” care sa le permita muncitorilor sa nu fie mobilizati.

In pofida razboiului, ucrainenii au inceput deja sa semene grau, orz, rapita, ovaz, floarea soarelui si soia, dar evolutia situatiei din teren forteaza exploatarile agricole si autoritatile sa improvizeze.

“Nu stim ce culturi vor fi plantate (…) Fiecare fermier sau exploatare va lua propria decizie in functie de disponibilitatile de seminte, de ingrasaminte, de pesticide si de combustibil”, a explicat ministrul.

Lipsa de carburant este cea care provoaca cele mai multe ingrijorari, in conditiile in care inainte de razboi acesta era livrat in principal din Rusia si Belarus, dar si in porturi in care accesul este blocat de fortele ruse.

Situatia s-a degradat si mai mult in ultimele saptamani, intrucat loviturile ruse au lovit mai multe depozite mari de combustibil, in special in vestul tarii.

“Dusmanul isi dirijeaza in mod cinic loviturile asupra depozitelor de carburant, stiind ca pregatim campania de semanat, pentru a o obstructiona”, a acuzat Solski. Noi aprovizionari sunt “pe drum”, a dat el asigurari, fara a furniza detalii.