Siguranta alimentelor

ANSVSA investeste peste 5 milioane de euro in echipamente de laborator

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va investi peste 5 milioane de euro pentru achizitionarea unor echipamente menite sa mareasca capacitatea analitica in privinta determinarii reziduurilor de pesticide din probe de produse alimentare de origine nonanimala (fructe si legume), prelevate in cadrul controalelor oficiale, a anuntat institutia.

ANSVSA mentioneaza ca va dezvolta si va implementa metode de analiza specifice determinarii reziduurilor de pesticide din produse alimentare prin investitii in cadrul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV) si Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Constanta, Suceava, Bucuresti, Olt si Ialomita.

Prin investitiile in echipamente performante si metode de analiza, se va intari capacitatea analitica actuala, se va reduce timpul de eliberare a buletinelor de analiza la 24 de ore, ceea ce va creste viteza de reactie a serviciilor veterinare si, implicit, gradul de protectie a sanatatii consumatorilor.

In acest moment, determinarea reziduurilor de pesticide din produse alimentare de origine nonanimala se efectueaza in cadrul a 3 laboratoare sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ce apartin Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Bucuresti, Constanta si Olt. Echipamentele de laborator utilizate, cu exceptia celor din Constanta, au fost achizitionate in perioada 2008-2009.

Capacitatea analitica actuala a laboratoarelor din reteaua ANSVSA, pentru aceste determinari, face ca timpul de eliberare a buletinelor de analiza sa fie de 3-4 zile.

O parte din bani vor fi directionati catre dezvoltarea si implementarea de metode de analiza specific determinarii acizilor grasi trans (AGT), a hidrocarburilor aromatice/benzopirenilor si a dioxinelor in cadrul IISPV si DSVSA din Buzau, Vaslui si Brasov.

Strategia de finantare va include si programul de supraveghere a bolilor la animale – prin achizitia de linii ELISA (pentru stabilirea unui diagnostic in cazul unor boli la animale precum leucoza bovina, bluetongue, EST, bruceloza, pesta porcina clasica, pesta porcina africana etc.), autoclave si hote (utilizate pentru sterilizarea, respective decontaminarea materialelor de laborator) si programul de supraveghere in domeniul produselor medicinal veterinare.

ANSVSA are la dispozitie, in prezent, un buget suficient pentru a demara o procedura de achizitie public pentru procurarea unor echipamente de laborator perfomante pentru intarirea capacitatii analitice, prin dotarea si modernizarea laboratoarelor din reteaua sanitara-veterinara si pentru siguranta alimentelor.