Fructe

Preturile la avocado au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani

Preturile la avocado au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani pe fondul diminuarii livrarilor din Mexic, cel mai mare exportator mondial pentru acest fruct, ceea ce semnaleaza ca sosul guacamole va fi mai scump, transmite Bloomberg.

Un index care urmareste preturile la avocado in statul mexican Michoacan, cel mai mare producator de avocado din Mexic, a urcat cu 81% in acest an, pana la 760 de pesos (38 de dolari) pentru o cutie de noua kilograme, cel mai ridicat nivel de dupa 1998, arata datele oficiale.

‘Disponibilitatea redusa si presiunile inflationiste sunt principalii suspecti’, sustine David Magana, analist la Rabobank International.

Departamentul american al Agriculturii prognozeaza ca productia de avocado a Mexicului ar urma sa scada cu 8% in anul agricol 2021-2022 de la nivelul record atins in sezonul precedent. In plus, importatorii americani de avocado inca nu si-au revenit dupa o interdictie temporara a livrarilor din statul Michoacan introdusa luna trecuta, ca urmare a amenintarilor formulate la adresa inspectorilor americani.

Mexicul este responsabil pentru mai mult de 80% din avocado-ul consumat in SUA. Companiile incep deja sa resimta efectele preturilor mai mari. Potrivit First Watch Restaurant Group, costurile sale au crescut spre zona superioara a prognozelor sale. De asemenea, Mission Produce Inc, cel mai mare distribuitor american de avocado, a majorat preturile cu 50%.

Potrivit analistilor de la banca Rabobank International, consumul per capita de avocado in SUA s-a dublat incepand din 2010 si pana in prezent, ajungand la aproximativ patru kilograme.