Agricultura

Fermierii vor avea acces la apa pentru irigatii mai devreme fata de alti ani

Fermierii care se afla in zonele viabile de irigat vor avea acces la apa mai devreme fata de alti ani, avand in vedere ca nu au fost precipitatii peste iarna, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu.

‘Am luat toate masurile pentru a asigura fermierilor care se afla in zonele viabile de irigat accesul la apa mai devreme fata de alti ani, avand in vedere ca peste iarna ne-am confruntat cu lipsa precipitatiilor. Inca din 19 martie am pornit sistemele si am umplut canalele cu apa in Timis, iar aceasta actiune continua in toate zonele tarii in care fermierii au solicitat furnizarea apei pentru irigatii’, a mentionat Chesnoiu intr-o postare publicata pe Facebook.

Potrivit Ministerului Agriculturii, la aceasta data infrastructura de imbunatatiri funciare este pregatita pentru functionare si poate asigura un nivel optim al apei pentru o suprafata potential irigabila de 1.289.381 ha.

‘Continuam masurile de sprijin prin asigurarea gratuita a apei pompate pe infrastructura principala de irigatii si suportarea a pana la 50% din costurile facturilor la energie electrica folosita pentru instalatiile si echipamentele detinute de fermieri. De asemenea, continua si lucrarile de modernizare a infrastructurii de irigatii, pentru ca urmarim sa crestem suprafata viabila pentru irigat la doua milioane de hectare’, a mai spus ministrul Agriculturii.

El a precizat ca datele obtinute din teritoriu arata ca la aceasta data situatia rasaririlor este buna in majoritatea bazinelor cerealiere. ‘Monitorizam in permanenta situatia culturilor si suntem pregatiti sa intervenim daca situatia o va impune’, a precizat Chesnoiu.