Analiza

Graul si porumbul s-au ieftinit dupa anuntul de reducere a atacurilor in Ucraina

Cotatia graului a coborat marti la cel mai redus nivel din ultimele patru saptamani iar porumbul si-a continuat declinul, dupa ce Rusia a semnalat ca isi va reduce atacurile asupra unor importante orase din Ucraina, transmite Bloomberg.

Ministrul adjunct al Apararii de la Moscova, Alexendar Fomin, a declarat ca Rusia a decis sa isi reduca activitatile militare in zona Kiev si Chernihiv. Daca se va confirma, o inversare a invaziei ar ajuta la diminuarea perturbarilor provocate de razboi asupra comertului mondial cu cereale.

In replica la aceste declaratii, la Bursa de la Chicago, cotatiile futures la porumb au scazut cu 2,5%, pana la cel mai redus nivel de dupa data de 17 martie. In cazul graului, cotatiile au scazut cu pana la 6,7%, revenind sub pragul de 10 dolari per bushel.

Rusia si Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grau si sunt de asemenea importanti furnizori de uleiuri alimentare.

‘Negocierile care se deruleaza in prezent intre Rusia si Ucraina ofera sperante pentru o destindere. In Rusia, exporturile continua in pofida situatiei din bazinul Marii Negre, in timp ce in Ucraina au fost complet oprite de blocarea transportului maritim’, sustin analistii firmei de consultanta Agritel.

Traderii asteapta si o serie de importante rapoarte ce urmeaza sa fi publicate joi de autoritatile americane, care vor oferi detalii cu privire la suprafetele insamantate si stocurile de cereale. Aceste date vor oferi un indiciu cu privire la modul in care fermierii raspund la cresterea costurilor cu imputurile precum si la cresterea cererii pentru culturi provenite din alte zone pe fondul razboiului din Ucraina.