Legislatie

APIA primeste cereri de sprijin pentru depozitarea privata a carnii de porc

Cererile de sprijin privind depozitarea privata a carnii de porc se pot depune in perioada 25 martie – 29 aprilie 2022, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Potrivit unui comunicat al institutiei, ajutorul se acorda operatorilor care, intr-un termen determinat, retrag de pe piata o cantitate de carne de porc, fixata in prealabil, proaspata sau refrigerata, pe care o mentin in stoc, fara schimbarea depozitului, pe o perioada prevazuta intr-un contract.

O cerere de sprijin se va referi la o singura categorie de produs care urmeaza sa fie depozitata pe o perioada de 60, 90, 120 sau 150 de zile, iar fiecare solicitare trebuie sa acopere o cantitate minima de cel putin 10 tone pentru produsele dezosate si de 15 tone pentru alte produse.

Reprezentantii APIA precizeaza ca beneficiarii ajutorului sunt toate persoanele fizice autorizate, II, IF sau persoane juridice, platitori de TVA, stabilite pe teritoriul comunitar si care desfasoara activitatea in sectorul carnii si/sau cel al cresterii animalelor si sunt inscrisi in Registrul Comertului, dispun in vederea stocarii de instalatii corespunzatoare autorizate sau au incheiate contracte de depozitare in acest sens, respectiv dispun de autorizatie sanitar – veterinara.

‘Stocarea privata a carnii de porc este un sprijin acordat, in situatia in care pretul mediu de piata pentru carcasele de porc se afla sub pretul de referinta asa cum este stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cu impact negativ semnificativ in sector. In conformitate cu Regulamentul Delegat (UE) nr. 1238/2016, la depunerea cererii de sprijin, solicitantii trebuie sa depuna si dovada constituirii unei garantii egala cu 20% din cuantumul ajutorului solicitat. Valoarea garantiei se stabileste in euro si va fi convertita in moneda nationala la ultimul curs de schimb al Bancii Centrale Europene inainte de prima zi a lunii in cursul careia se produce faptul generator. Faptul generator al cursului de schimb este data la care se depune garantia’, se arata in comunicat.

Cursul de schimb aplicabil pentru cererile de sprijin depuse pana la data de 31 martie 2022 este cel afisat de Banca Central Europeana (BCE) in Jurnalul Oficial (UE) la data de 28 februarie 2022, respectiv 4,9484 lei/euro.

Pentru cererile de sprijin depuse pana la 29 aprilie 2022, cursul de schimb aplicabil va fi cel stabilit in 31 martie 2022.