Fructe

Maramures: Cultura afinului, apreciata de micii fermieri pentru calitatea fructului

Cultura afinului inregistreaza o extindere la nivelului judetului Maramures ca urmare a interesului manifestat de fermieri si mici producatori individuali care incearca sa valorifice fructul pe piata organizata, a declarat proprietarul singurei pepiniere de afin din judet, Cristina Bujor.

‘Dupa aproape 25 de ani de experienta si munca, cultura afinului inregistreaza un trend pozitiv; sute de persoane din judet, dar si din tara solicita informatii despre modul de constituire a unei culturi de afin, terenul propice pentru infiintarea unui culturi, intretinerea culturii, dar si modalitati practice de realizare a unei culturi medii sau mari. E un fapt pozitiv ca pe langa fermieri avem si mici producatori individuali care intentioneaza sa formeze culturi mici, culturi pentru familie care vor putea dainui cateva generatii din momentul plantarii’, a spus Cristina Bujor.

Potrivit acesteia, cultura de afin este apreciata si exploatata de micii fermieri care intentioneaza sa valorifice fructul pe piata organizata.

‘Avem parteneri care au realizat culturi semnificative, adica pe suprafete apreciabile atat in zonale de deal cat si la ses. Sunt acei fermieri care valorifica fructul pe piata organizata pe baza de contract cu unele magazine sau cei care ajung pe piata libera cu dulceata de afine si siropul de afine. Sunt persoane care isi permit sa investeasca sume substantiale de bani in realizarea unor culturi, cauta consultanta si toate materialele necesare unei culturi eficiente’, a mai spus Cristina Bujor.

Potrivit unui reprezentat al Directiei Judetene Agricole Maramures la nivel de judet exista aproape 20 mici fermieri implicati in cultura afinului, dar si culturi pe suprafete de zeci de hectare, special amenajate in ultimi ani, inclusiv in zonele de deal.