Agricultura

Invazia ruseasca ar putea diminua cu 42% recolta de floarea soarelui a Ucrainei

Cantitatea de floarea soarelui recoltata in acest an de Ucraina ar putea scadea cu 42%, pana la 9,6 milioane de tone, ca urmare a diminuarii semnificative a suprafetelor insamantate in urma invaziei rusesti, au prognozat miercuri analistii firmei de consultanta in agricultura APK-Inform, informeaza Reuters.

Ucraina este lider mondial in ceea ce priveste culturile de floarea soarelui si exporturile de ulei de floarea soarelui.

Potrivit APK-Inform, suprafata insamantata cu floarea soarelui in Ucraina ar putea scadea in 2022 pana la minimumul ultimilor 13 ani, undeva intre 4,2 si 4,4 milioane de hectare, cu 35% mai putin fata de nivelul din 2021.

‘Reducerea este cauzata de faptul ca o mare parte din luptele din Ucraina sunt concentrate in principalele regiuni unde se cultiva floarea soarelui’, sustine firma de consultanta.

De asemenea, APK-Inform estimeaza ca recolta de rapita a Ucrainei ar putea scadea cu 19%, pana la 2,52 milioane de tone, in timp ce productia de soia ar putea scadea cu 23% pana la 2,74 milioane de tone.

Recent, ministrul ucrainean al Agriculturii, Roman Leshchenko, a declarat ca suprafata insamantata cu culturi de primavara ar putea sa se injumatateasca in acest an, comparativ cu nivelul din 2021, pana la aproximativ sapte milioane de hectare, fata de 15 milioane de hectare preconizate inainte de invazia ruseasca.

Ucraina este un mare producator si exportator mondial de cereale si uleiuri vegetale, insa oficialii si fermierii se asteapta ca in 2022 recoltele si exporturile sale sa scada din cauza razboiului. In mod traditional, Ucraina incepe insamantarile de primavara la finele lunii februarie sau la inceputul lui martie, insa in acest an insamantarile de primavara au fost intarziate semnificativ.

In paralel, potrivit unor informatii publicate in cotidianul ucrainean Ekonomichna Pravda, ministrul Agriculturii, Roman Leshchenko, si-ar fi prezentat miercuri demisia din functie, fara a oferi un motiv. Demisia sa va trebui insa sa fie supusa votului Parlamentului.