Fermierii care ard nejustificat miristi risca sa ramana fara subventii

Fermierii care ard miristile, resturile vegetale si vegetatia pajistilor permanente risca sa fie exclusi de la plata pe mai multe scheme de sprijin in cursul anului calendaristic in care s-a constatat infractiunea, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
In acest context, autoritatile sustin ca fermierii au obligatia de a respecta normele de eco-conditionalitate, o componenta a Politicii Agricole Comune (PAC), ce conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale de respectarea unor norme de baza legate de mediu, schimbari climatice, bunele conditii agricole ale terenurilor, sanatate publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor, bunastarea animalelor.
Astfel, bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) 6.2 prevad ca este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente, iar obiectivul acestui standard este mentinerea materiei organice in sol, prevenirea si reducerea poluarii atmosferei. ‘Nerespectarea de catre fermieri a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate in cursul anului calendaristic in care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai multi ani, cu exceptia cazurilor de forta majora sau circumstante exceptionale care au impiedicat respectarea acestor norme’, atentioneaza Agentia.
Potrivit sursei citate, fermierii care exploateaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita, inclusiv iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare).
Cu toate acestea, APIA precizeaza ca arderea crengilor rezultate in urma taierilor de intretinere si fructificare din livezi, precum si a coardelor din plantatiile de vita de vie, nu contravine obiectivului GAEC 6, combaterea buruienilor din aceste plantatii fiind realizata in timpul vegetatiei. ‘Acest standard nu se aplica categoriei de folosinta a terenului, si anume culturi permanente. De asemenea, nu trebuie arsa vegetatia ierboasa sau lemnoasa de pe pajistile permanente’, sustin reprezentantii APIA.
‘In cazul in care fermierul constata ca o anumita suprafata a exploatatiei sale a fost arsa, incendiul fiind provocat de o cauza necunoscuta, pentru a nu fi sanctionat, acesta trebuie sa intocmeasca si sa prezinte la Centrul local/judetean al APIA la care a depus cererea de plata o copie dupa sesizarea depusa si inregistrata la politie, la Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta sau, unde este cazul, la Detasamentul de pompieri din cadrul autoritatilor publice locale (Primarie). Acest document doveditor trebuie intocmit inaintea efectuarii controlului si sa fie valabil la data efectuarii controlului. Daca documentul are data eliberarii ulterioara executarii controlului, fermierului i se va aplica sanctiunea administrativa pentru nerespectarea acestui standard. Copia dupa sesizarea depusa si inregistrata la politie sau la Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta ori la Detasamentul de pompieri din cadrul autoritatilor publice locale, unde este cazul, se va prezenta la Centrul local/judetean al APIA in termen de 10 zile lucratoare de la producerea evenimentului’, se mentioneaza in comunicat.
APIA a incheiat un Protocol de colaborare cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.
Prin intermediul acestei intelegeri se urmareste reducerea cazurilor de ardere a miristilor si a vegetatiei prin sanctionarea celor care incalca aceste dispozitii, de catre toate cele trei institutii semnatare.