Agricultura

MADR ar putea acorda subventii pentru achizitia de samanta de cartofi certificata

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) analizeaza posibilitatea acordarii unei subventii in vederea achizitiei de samanta certificata pentru infiintarea culturilor de cartof de consum, a afirmat ministrul Adrian Chesnoiu, la o intalnire cu reprezentantii cultivatorilor de cartofi din Romania.

‘Toate masurile pe care le punem in practica la Ministerul Agriculturii sunt elaborate pe baza dialogului deschis si constant cu cei carora li se adreseaza acestea. Am prevazut in bugetul pentru acest an sumele necesare pentru implementarea unui program de sustinere a productiei de cartofi. In urma discutiilor cu reprezentantii cultivatorilor, definitivam actul normativ pe care urmeaza sa il punem in dezbatere publica. De asemenea, pentru a creste productia, analizam posibilitatea acordarii unei subventii pentru achizitia de samanta certificata pentru infiintarea culturilor de cartof de consum’, a spus Chesnoiu.

Potrivit unui comunicat de presa al MADR, consultarile pentru elaborarea masurilor de sustinere a productiei de cartof vor continua, in perioada urmatoare, cu membrii Organizatiei Interprofesionale Legume-Fructe (OIPA), dar si cu reprezentantii sectorului de cercetare, ai mediului stiintific si academic, ‘astfel incat sa rezulte un program coerent, adaptat la nevoile si specificul sectorului’.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut miercuri o prima intalnire de lucru cu reprezentanti ai cultivatorilor de cartofi, membri ai Federatiei Nationale – Cartoful, precum si cu conducerea Clubului Fermierilor Romani, cu scopul de a discuta masurile de sprijin pentru acest sector, inclusiv elaborarea Programului national de sustinere a productiei de cartof.

In cadrul discutiei au fost prezentate principalele aspecte ale Hotararii de Guvern aflata in lucru la nivelul expertilor din cadrul MADR, prin care urmeaza a fi instituita o schema de ajutor de minimis, aplicabila pe intreg teritoriul Romaniei in anul 2022, pentru sustinerea productiei de cartof de consum – Solanum tuberosum.