Agricultura

AFIR: Peste 17,5 milioane de euro pentru investitiile finantate prin PNDR

Peste 17,5 milioane de euro vor intra in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor publice care au contracte incheiate cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Conform sursei citate, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a autorizat si platit, in cursul saptamanii trecute, fonduri europene in valoare totala de 17,6 milioane de euro (17.568.016 euro) pentru investitiile finantate prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Sumele platite beneficiarilor PNDR provin atat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in cuantum de 10,9 milioane de euro, cat si din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI), respectiv suma de 5,20 milioane de euro, diferenta pana la suma totala fiind reprezentata de TVA.

Potrivit AFIR, aceste sume sunt aferente celei de-a doua solicitari de fonduri din luna februarie (25.02.2022).

‘Platile care intra in conturile beneficiarilor reprezinta un sprijin concret pentru modernizarea agriculturii, pentru dezvoltarea satului romanesc. Incurajez fermierii sa continue sa aplice pentru finantarile prin programele pe care le derulam. Ii asigur ca au tot sprijinul din partea noastra pentru a continua sa-si dezvolte afacerile’, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Fondurile publice nerambursabile sunt platite ca urmare a cererilor de plata primite de la beneficiarii publici si privati ai Programului National de Dezvoltare Rurala, in conformitate cu contractele de finantare incheiate, dupa ce au fost verificate si autorizate la plata de AFIR.