Agricultura

Ucraina ar putea relua exportul de cereale pe calea ferata prin Republica Moldova si Romania

Guvernul ucrainean elaboreaza in prezent un plan privind reluarea exportului de cereale in alte tari pentru a preveni o eventuala criza alimentara la nivel mondial, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ministrul ucrainean pentru politica agrara si alimentatie, Roman Lescenko, informeaza publicatia ucraineana Delo.

Pana acum exporturile de cereale din Ucraina se realizau in proportie de 80% prin porturile sale de la Marea Neagra. La ora actuala, acestea sunt complet blocate de fortele ruse, de aceea guvernul ucrainean cauta noi modalitati pentru a relua exportul de cereale, releva publicatia mentionata.

In prezent, guvernul de la Kiev dezvolta un plan care prevedea reluarea exportului de cereale pe calea ferata prin granita de vest a tarii.

‘Examinam cu statele vecine din partea de vest a tarii ‘reducerea la zero’ a cotelor, restrictiilor in vederea livrarii de cereale prin Republica Moldova si Romania’, a explicat Lescenko, indicand ca din Romania cerealele vor fi livrate prin porturile acesteia la Marea Neagra, avand in vedere ca ele nu se afla in zona controlata de rusi. Prin deblocarea a cel putin unui port, Ucraina va putea creste ponderea exporturilor sale de cereale, a adaugat el.

‘Avem nevoie sa deschidem cel putin un port si vom putea exporta pana la 5 milioane de tone pe luna. Evident, vor exista pierderi, dar nu critice’, a mentionat oficialul ucrainean, potrivit caruia criza alimentara globala ar putea duce la o criza economica in lumea intreaga. De aceea incheierea razboiului in Ucraina reprezinta o problema de importanta mondiala, nu doar regionala, adaugat oficialul ucrainean.

In urma blocarii exporturilor de cereale din Ucraina, cel mai mult au de suferit tarile din Africa, Orientul Mijlociu si Asia Centrala si de Est, noteaza Delo. Timp de 10 ani, Ucraina nu a restrictionat exporturile si a fost un furnizor stabil de produse alimentare pentru aceste tari.

Seful adjunct al presedintiei de la Kiev, Rostislav Surma, a declarat ca obiectivul Ucrainei in acest an este sa stranga cel putin 70% din recolta de anul trecut, conform Delo.

Pe de alta parte, cinci nave incarcate cu grau au ‘disparut’ zilele trecute din portul Berdiansk, oras ucrainean la Marea Azov, conform publicatiei Ukrainska Pravda, citata de dpa.

Ultima oara acestea au fost vazute cand erau mutate de remorchere rusesti si duse intr-un loc necunoscut. Aceasta informatie nu a putut fi verificata din surse independente, noteaza dpa.

Seful administratiei regionale Zaporojie, Olexandr Staruh, a confirmat disparitia navelor ucrainene cu grau. Conform documentelor vamale, la bordul acestor nave se aflau cateva zeci de tone de cereale, spune el.

Berdiansk a cazut in mainile fortelor ruse dupa aproape doua saptamani de la invadarea Ucrainei de catre Rusia, acesta fiind situat in apropiere de orasul-port Mariupol, aflat sub asediu de mai mult timp.