Agricultura

Garantii de 2,5 miliarde de euro pentru fermieri prin Programul Rural Invest

Programul Rural Invest a fost construit impreuna cu fermierii romani si plafonul de garantii se ridica la 2,5 miliarde de euro, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu.

“Programul Rural Invest este un program pe care l-am construit impreuna cu fermierii romani si vine ca urmare a dialogului constructiv pe care l-am derulat in ultima perioada. Asa cum reiese din toate dezbaterile pe care noi le avem, fermierii romani au nevoie de capital ca si celelalte industrii. Acest capital se va reflecta in asigurarea stabilitatii productiei agricole si asigurarii necesarului de produse agroalimentare de care populatia are nevoie. Acest program vizeaza garantii de stat de 90% din valoarea oricarui credit contractat de un fermier, rambursarea unui grant de 10% pe intreaga anvelopa financiara contractata si dobanzi preferentiale ROBOR plus maximum 2%, asa cum aplicam de altfel in toate programele derulate la nivelul Ministerului Agriculturii”, a mentionat Chesnoiu.

Potrivit ministrului, plafonul de garantii este de 2,5 miliarde de euro, iar fermierii pot achizitiona terenuri agricole, parti sociale pentru companiile care deruleaza activitati agricole, dar pot utiliza bani si pentru modernizare, retehnologizare si automatizare, pentru cei din industria alimentara.

“Avem nevoie sa ramanem competitivi in aceasta competitie la nivel global, de asigurare a produselor agroalimentare. De asemenea, vizeaza o componenta extrem de importanta legata de asigurarea independentei energetice a fermelor, pentru ca acolo unde exista programe cu finantare europeana pentru montarea de infrastructura de producere a energiei regenerabile ai nevoie in general de co-finantare sau de asigurarea unei resurse proprii a respectivelor finantari”, a subliniat demnitarul.

Programul Rural Invest urmareste refinantarea creditelor fermierilor si agricultorilor, achizitia de terenuri agricole, retehnologizare si automatizare, securitate energetica. In cadrul programului se vor acorda garantii guvernamentale de pana la 90% din valoarea finantarilor IMM-urilor care isi localizeaza productia in mediul rural si urban mic, pentru incurajarea dezvoltarii afacerilor in aceste zone.