Agricultura

Olt: Peste 4.400 de fermieri, inscrisi in programul Tomata

Peste 4.400 de fermieri din judetul Olt s-au inscris pana acum in programul “Tomata”, insa inscrierile continua si reprezentantii Directiei Agricole Judetene (DAJ) Olt estimeaza ca in judet vor fi peste 5.000 de fermieri in program.

Directorul DAJ Olt, Gabriela Andronie, a precizat ca fermierii inscrisi in program au infiintat culturile si imediat ce vor pregati bannerele pe care trebuie sa le afiseze vor notifica DAJ pentru prima vizita in teren, cea privind identificarea culturii si a suprafetei cultivate cu tomate in spatii protejate.

“Inscrierile au inceput in februarie si pana acum au fost depuse pentru programul Tomata 4.446 de dosare. Estimam ca in judetul Olt se vor inscrie in program circa 5.000 de fermieri. Cativa au inceput sa trimita notificari pentru infiintarea culturilor si spre finalul acestei saptamani vor incepe vizitele in teren pentru identificarea culturilor si suprafetelor. Culturile au fost infiintate, insa fermierii nu au pregatit inca bannerele si de aceea au fost trimise putine notificari. La prima vizita se fac fotografii si la culturile dar si la bannerul cu informatii. Pe banner apare si numarul dosarului de inscriere in program si de aceea pe site-ul DAJ Olt este afisat pentru fermieri ‘registrul unic tomate’ sa pe care il actualizam periodic, in functie de volumul dosarelor de inscriere primite”, a explicat Gabriela Andronie.

Primele tomate produse de fermierii din judetul Olt vor fi recoltate la finalul lunii aprilie, insa cei mai multi dintre legumicultorii inscrisi in program le vor recolta in luna mai, potrivit presedintelui Sindicatului Producatorilor Agricoli Olt, Ion Paunel.

“In perioada sarbatorilor de Paste, in a doua parte a lunii aprilie, vor fi recoltate, probabil, primele tomate din solariile din judetul Olt, chiar si de catre fermierii cu sisteme de incalzire. A fost frig in ultima perioada si cei mai multi dintre fermieri au sisteme de incalzire rudimentare, adica folosesc mai multe straturi de folie, prea putini au centrale termice, din cauza costurilor investitiei initiale, dar si a costurilor pentru asigurarea combustibilului. Cei mai multi fermieri din program vor recolta probabil in luna mai, in a doua jumatate a lunii mai”, a aratat Paunel.

Fermierul a mentionat ca acei legumicultori care vor recolta tomate in aprilie au costuri mai mari si acest fapt se va reflecta in pretul produselor.

“Anul acesta, costul pentru un kilogram de tomate recoltate in a doua parte a lunii aprilie cred ca va ajunge la 17 – 18 lei, pentru ca au fost mai scumpe fata de anul trecut si ingrasamintele si combustibilul pentru incalzire. Si fermierii au mai facut fata cat de cat pentru ca s-au aprovizionat cu ingrasaminte inca din vara, s-au aprovizionat si cu combustibil tot de atunci”, a adaugat Ion Paunel.

Pentru a primi ajutor de minimis fermierii inscrisi in programul pentru tomate trebuie sa recolteze si sa valorifice productia in perioada martie – 10 iunie.