Agricultura

Un nou produs de asigurare pentru agricultori, bazat pe umiditatea solului

Agra Asigurari a lansat cea mai moderna polita de asigurare dedicata fermierilor care vor sa isi protejeze munca impotriva secetei, intrucat ofera o acuratete sporita prin folosirea tehnologiei de ultima generatie ce masoara umiditatea relativa a solului cu ajutorul satelitilor de tip radar.

Astfel, prin intermediul noului produs – ‘Indice de seceta – umiditatea relativa a solului’ – compania precizeaza ca ‘s-a adaptat nevoii crescute a fermierilor de a achizitiona o polita de asigurare, pe fondul schimbarilor climatice accelerate’.

‘Evolutia imprevizibila si intensitatea acestor fenomene afecteaza de la an la an sectorul agricol din Romania si munca fermierilor autohtoni. Daca in 2020 seceta majora a afectat masiv zona de sud-est a Romaniei, in 2021 aceeasi regiune s-a confruntat cu evenimente meteorologice extreme si daune produse de grindina, furtuna si ploi torentiale, atat in perioada de dezvoltarea a culturilor, cat si in apropierea recoltei’, se mentioneaza in comunicat.

Conform sursei citate, predictiile specialistilor arata ca agricultura romaneasca ar putea sa urmeze acelasi scenariu nefavorabil ca in anul 2020, din cauza celei mai secetoase ierni din ultimii cinci ani resimtita in special in sud-estul tarii, conform datelor furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie.

‘Seceta este un fenomen care impune permanent obstacole in agricultura romaneasca, iar in ultimii ani incepe sa se manifeste in toate anotimpurile in anumite regiuni. Din cauza lipsei precipitatiilor si a temperaturilor extrem de ridicate, majoritatea culturilor pot fi compromise sau ajunge la limita de supravietuire, ceea ce afecteaza din plin stabilitatea pe termen lung a fermierilor, dar si lantul de aprovizionare din industria alimentara’, a declarat Horia-Adrian Lupu, directorul general al sucursalei Agra Asigurari din Romania.
Noul produs de asigurare acopera daunele produse de deficitul mediu de umiditate relativa a solului atat la culturile de primavara, respectiv porumb, soia, floarea soarelui, cat si pentru graul de toamna.

In evaluarea daunelor produse de seceta se analizeaza indicele de umiditate din sol, calculat pe baza masuratorilor zilnice ale continutului relativ de apa din primii centimetri de la suprafata solului.

‘Masuratorile sunt efectuate cu ajutorul satelitilor MetOP-B, MetOP-C prin ASCAT si completate de satelitul Sentinel 1 (SCATSAR), obtinand astfel date exacte din toate terenurile arabile, nefiind necesara montarea senzorilor la suprafata solului.’, sustin reprezentantii companiei.

Valoarea zilnica a indicelui de umiditate este disponibila la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale (UAT) prin puncte de masurare disponibile in grile de 500 x 500 de metri si sunt disponibile indiferent de conditiile meteorologice aferente perioadei si zonei geografice analizate. Din toate valorile ponderate de la nivelul unitatii administrativ-teritoriale se stabilesc valorile zilnice de referinta si valorile zilnice a indicelui de umiditate.

‘Umiditatea relativa a solului reprezinta continutul relativ de apa din primii centimetri de sol si indica cat de umed sau uscat este solul in stratul sau superior. Acest parametru este exprimat ca un nivel de saturare intre 0% si 100%, unde 0% este complet uscat si nu mai exista apa in sol care sa poata fi utilizata de culturile agricole, iar 100% este saturat in totalitate si nu mai poate absorbi apa’, se mai spune in comunicat.

Reprezentantii companiei sustin ca despagubirea se plateste fermierului pentru toate suprafetele unei culturi pe baza indicelui de umiditate a solului corespunzator unitatii administrativ-teritoriale alese, atunci cand se atinge sau se depaseste pragul declansator in faza respectiva de vegetatie a culturii.

In calculul despagubirilor se iau in considerare numai valorile indicelui de umiditate a solului furnizate de catre EODC – Earth Observation Data Centre For Water Resources Monitoring Gmbh (Centrul de Observare a Pamantului pentru Monitorizarea Resurselor de Apa).

‘Incercam in fiecare an sa fim alaturi de agricultorii din Romania si sa ne ajustam oferta de asigurare si portofoliul de produse in functie de evolutia climatica, dar si de nevoile fermierilor, astfel incat acestia sa aiba o plasa de siguranta care sa le permita sa-si continue activitatea. Aportul tehnologiei in metodologia de evaluare ofera o acuratete mult mai mare in determinarea gradului de afectare al culturilor. Raportandu-ne la umiditatea prezenta in primii centimetri de la suprafata solului si nu la nivelul de precipitatii inregistrat de statiile meteo, evaluarea reflecta realitatea din teren, context favorabil pentru fermieri’, a explicat Horia-Adrian Lupu.

Bilantul celor cinci ani de activitate ai Agra Asigurari in Romania arata evolutia ascendenta a companiei si totodata nevoia in continua crestere a agricultorilor romani pentru aceste servicii. Astfel, in aceasta perioada, asiguratorul a sprijinit peste 4.500 de fermieri cu o suprafata totala cultivata de 2,9 milioane de hectare si a contribuit activ la digitalizarea sectorului agricol din Romania, prin asigurarea unui proces facil si nebirocratic pentru achizitia unei polite, avizare si evaluarea daunelor, dar si plata despagubirilor.

Societatea de asigurari agricole Österreichische Hagelversicherung a fost infiintata in anul 1947 in Austria la initiativa fermierilor de catre companiile de asigurare austriece. Din 2016, compania ofera produsele sale de asigurare si fermierilor din Romania, fiind singurul asigurator specializat pe domeniul agricol.

Prin dezvoltarea permanenta a paletei de produse, compania ofera asiguratilor cele mai bune solutii pentru prevenirea efectelor climatice. Agra Asigurari garanteaza cea mai rapida si moderna evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid si nebirocratic in caz de dauna este principiul de baza al societatii Agra Asigurari.