Tehnologie

Tinerii fermieri au la dispozitie peste 4 mil. euro pentru achizitii de utilaje

Fonduri de peste 4 milioane de euro vor ajunge la 14 tineri fermieri pentru achizitii de utilaje, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020, a transmis Agentia pentru Finantarea Investitiilor (AFIR), intr-un comunicat de presa.

Astfel, in Raportul de selectie lunar aferent primei etape (25 octombrie – 24 noiembrie 2021) a sesiunii submasurii 4.1 Investitii in exploatatii agricole, componenta destinata tinerilor fermieri pentru achizitii de utilaje, din cadrul PNDR 2014 – 2020, se mentioneaza ca, in urma procesului de evaluare si de selectie a cererilor de finantare, 14 tineri fermieri vor primi 4,15 milioane de euro pentru finantarea investitiilor pe care acestia le vor realiza in propriile exploatatii agricole.

Potrivit sursei citate, in prima etapa lunara au fost depuse online, la AFIR, 22 de cereri de finantare, in valoare de 6,32 de milioane de euro, iar pragul de calitate a fost de minimum 90 de puncte.

“Componenta destinata achizitiilor de utilaje prin submasura 4.1 a constituit o oportunitate pentru tehnologizarea exploatatiilor agricole aflate la inceput de drum. Etapa intai a asigurat finantarea proiectelor tinerilor fermieri care au atins un punctaj de selectie foarte ridicat, dar urmatoarea etapa lunara a avut un prag de calitate care a permis unui numar mult mai mare de tineri sa fie selectati pentru finantare. Rezultatele pentru ceilalti solicitanti trebuie sa fie comunicate in scurt timp, stiind ca AFIR lucreaza in ritm sustinut pentru evaluarea tuturor proiectelor”, sustine Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Valoarea sprijinului financiar nerambursabil acordat prin AFIR pentru achizitia de utilaje de catre tinerii fermieri in cadrul submasurii 4.1 este de maximum 350.000 de euro, in pondere de 50% din valoarea totala eligibila a proiectului.

AFIR precizeaza ca urmatoarea etapa procedurala o reprezinta incheierea contractelor finantare a investitiilor selectate prin raportul lunar, in termen de maxim 4 sau 7 luni (pentru situatiile determinate de necesitatea emiterii Acordului de mediu) de la data transmiterii notificarii catre Agentie privind incheierea contractului de finantare. In aceasta perioada, beneficiarii trebuie sa prezinte la structurile teritoriale ale AFIR documentatia necesara contractarii.

Raportul de selectie lunar este un document public si poate fi consultat pe pagina oficiala a AFIR, la sectiunea Rapoarte si Liste.