Pretul graului scade pe fondul imbunatatirii estimarilor privind stocurile mondiale

Cotatiile la grau au continuat sa scada miercuri, dupa ce un important raport al Departamentului american al Agriculturii a aratat ca stocurile mondiale vor creste, gratie unei recolte peste asteptari in Australia
Acest lucru va ajuta la reducerea impactului creat de razboiul din Ucraina, transmite Bloomberg.
USDA si-a imbunatatit miercuri estimarile privind situatia stocurilor mondiale de grau la finalul sezonului agricol 2021-2022 pana la 281,5 milioane de tone, de la 278,2 milioane de tone cat estima luna trecuta. Conform noilor estimari, Australia va inregistra o recolta record de grau in acest sezon iar exporturile robuste ale Indiei vor continua gratie unor rezerve consistente si preturilor mari de pe piata mondiala.
In acest context, cotatiile futures la grau la bursa de la Chicago au scazut miercuri cu 7,7% pana la 11,09 dolari per bushel, continuand caderea de 6,6% inregistrata in ziua de marti. Cu toate acestea, preturile sunt in continuare cu 50% mai mari fata de nivelul la care erau la inceputul anului.
Traderii urmaresc modul cum evolueaza razboiul din Ucraina si incearca sa calculeze care va fi impactul asupra insamantarilor, recoltarii si livrarilor de cereale si ulei de floarea soarelui. Chiar daca Ucraina si Rusia poarta negocieri, cel mai probabil luptele si sanctiunile vor afecta productia si livrarile timp de mai multi ani.
USDA si-a redus miercuri estimarile cu privire la exporturile de cereale din bazinul Marii Negre, in cazul Ucrainei noile prognoze fiind reduse cu patru milioane de tone pana la 20 de milioane de tone iar in cazul Rusiei fiind reduse cu trei milioane de tone pana la 32 milioane de tone. Insa aceste prognoze au fost publicate la doar doua saptamani dupa invazia Rusiei.
Noile cifre ‘par sa reflecte problemele din regiunea Marii Negre dar este greu ca in momentul actual sa faci prognoze cu privire la livrarile viitoare de cereale’, spune Terry Reilly, analist la Futures International LLC.
O alta intrebare este daca tarile producatoare au capacitatea de a acoperi golul lasat de diminuarea livrarilor din bazinul Marii Negre. In emisfera nordica graul de toamna a fost deja insamantat si situatia nu mai poate fi modificata.
In paralel, cotatiile la porumb si soia boabe sunt la cel mai ridicat nivel de dupa 2012 iar preturile la uleiurile de gatit sunt aproape de maximele istorice, toate aceste evolutii indicand o si mai mare inflatie globala provocata de preturile la alimente si mai multe cheltuieli guvernamentale pentru a diminua impactul asupra persoanelor defavorizate.