Agricultura

Agricultorii cer eliminarea accizei la motorina in agricultura

Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC) solicita autoritatilor eliminarea accizei la motorina folosita in agricultura pentru perioada 15 martie-15 august 2022 si acordarea unei subventii la tona de ingrasamant utilizat in agricultura autohtona, in contextul crizelor provocate de pandemie, razboi si preturi ridicate la energie.

“Sectorul agroalimentar romanesc si european a trecut prin criza provocata de COVID-19, acum trece prin criza energetica si cea cauzata de razboi. Invazia Ucrainei risca sa perturbe pietele globale pentru produse agricole (indeosebi cereale si oleaginoase) si inputuri pentru agricultura, cum ar fi energia, combustibilul si ingrasamintele. Rusia este cel mai mare furnizor de combustibil al UE (18% din importurile Uniunii provin din Rusia); exporturile rusesti de ingrasaminte catre UE reprezinta 30% din importurile de ingrasaminte la nivelul Uniunii, iar in cazul Romaniei ajung si pana la 40% in anumiti ani”, se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa premierului si ministrului Agriculturii de organizatia mentionata.

Potrivit sursei citate, cele trei crize mentionate anterior vor duce la o lipsa de hrana, iar aceasta va fi cauzata de cele trei crize precizate anterior, dar in mod special si de seceta pedologica care a inceput sa faca ravagii in multe state europene si se face resimtita si in Romania, existand un deficit hidric mediu de circa 200 mm precipitatii/mp in majoritatea zonelor agricole din tara.

“Pe de o parte, se pune problema de costuri si pe de alta parte de lipsa disponibilitate a unor produse/inputuri care poate duce la diminuarea drastica a productiei agricole a Romaniei si majoritatii statelor din UE. Costurile cu inputurile agricole si productia agricola au crescut si vor mai creste foarte mult, prin urmare se va limita accesul la hrana pentru consumatorii cu venituri mici in special.

Exista riscul major ca tarile sarace din Asia, Africa precum Egipt, Liban, Indonezia, Etiopia etc sa sufere de infometare in anul 2022 si 2023. Consumatorii din Europa vor avea hrana, dar va fi la costuri foarte mari, la limita permisibilitatii. Cei care vor suferi de foame vor deveni refugiati in tarile mai dezvoltate, asa cum se intampla si acum in Europa. Nu stim daca Europa si Romania vor putea face fata unui val de refugiati enorm de mare in comparatie cu cel din prezent”, atrag atentia reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare.

In acest context, Alianta considera ca trebuie luate masuri la nivel european prin amanarea implementarii restrictiilor prevazute in strategiile pentru agricultura ale Pactului Verde European, respectiv de la Ferma la Furculita si Biodiversitatea 2030, dar foarte importante sunt si masurile pe care le ia fiecare stat membru, respectiv Romania.

“Efectele crizelor au inceput sa se resimta si vor avea impact in productia anului 2022, dar mult mai proeminenta va fi pentru productia si pretul recoltelor din anul 2023. Pentru a asigura premisele realizarii unei productii agricole cat mai mari in Romania, in aceste situatii de criza se impun si solicitam in regim de urgenta urmatoarele masuri: eliminarea accizei la motorina folosita in agricultura pentru perioada 15 martie-15 august 2022; acordarea unei subventii la tona de ingrasamant utilizat in agricultura autohtona. Aici se poate utiliza un model similar cu al Bulgariei ex: echivalentul in lei a 58 euro Mw/h si compensarea certificatelor verzi/sumelor aferente acestora pentru a fi utilizate in investitii pentru reducerea emisiilor de CO2 si trecerea catre o energie prietenoasa cu mediul”, transmit leaderii celor patru organizatii agricole care fac parte din alianta.

Ei considera ca este foarte important sa se concretizeze cat mai rapid aceasta forma de sprijin pentru a se putea incepe productia de ingrasaminte chimice, depozitarea la distribuitori si chiar fermieri pentru campania din toamna 2022.

“Avand in vedere ca este singurul combinat din Romania care poate incepe productia in doua saptamani de la momentul cand are asigurat necesarul de gaz pentru urmatoarele 3-6 luni cu care sa asigure minimum 60% din necesarul intern de ingrasaminte necesare sectorului agricol din Romania, va rugam sa prioritizati securitatea si siguranta alimentara a Romaniei in aceste perioade de criza”, se mentioneaza in scrisoarea citata.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare (PRO AGRO, LAPAR, UNCSV si APPR), insumeaza aproximativ 3.500 de fermieri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 milioane ha, la care se adauga 1,5 milioane hectare echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei.

Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar romanesc.