Tehnologie

In timp ce ne plangem de scumpirea oualelor, o echipa de oameni de stiinta din Israel a descoperit ca gainatul produs de curcani, gaini si alte specii de pasari domestice ar putea inlocui carbunele ca sursa viabila de energie alternativa, informeaza DPA, citata de Agerpres.

Excrementele pasarilor domestice pot fi transformate in biomasa care ar putea inlocui 10% din cantitatea de carbune utilizata in prezent pentru productia energiei electrice, potrivit unui studiu realizat de echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Ben-Gurion, publicat in revista stiintifica Applied Energy.

„Se obtine mai multa energie decat se investeste, ceea ce face ca aceasta sa fie o posibila alternativa la combustibilii fosili”, a declarat pentru sursa citata profesorul Amit Gross, unul dintre autorii studiului.

Excrementele sunt incalzite pana la 250 °C in cadrul unui proces numit carbonificare hidrotermala, iar rezultatul obtinut este un combustibil solid, similar carbunelui, numit „hydrochar”, a explicat profesorul Gross, presedintele Departamentului de Hidrologie si Microbiologie de Mediu la Universitatea Ben Gurion.

In concluziile studiului condus de Amit Gross se estimeaza ca daca toate excrementele provenite de la pasarile domestice din lume ar fi transformate in „hydrochar” cantitatea astfel rezultata ar inlocui 10% din carbunele utilizat pe Terra pentru a genera electricitate.

In Romania, acest sistem de incalzire este practicat de o perioada indelungata, cu precadere in regiunea de nord-vest a tarii. Acest combustibil alternativ este cunoscut in nordul Moldovei sub denumirea de Tizic, deosebirea constand ca excrementele provin de la vaci. Tizicul se obtine din balega de vaca la care se adauga paie dupa care se aplatizeaza si se usuca la soare pana se intareste. Arde foarte bine, avand o energie calorica apropiata lemnului.

In India, se folosesc aceste „turtite” din balega de vaca pentru anumite ritualuri hinduse de aprindere a focului. Este de asemenea si un combustibil obisnuit in satele indiene. Pentru indienii imigranti, dar care vor sa respect traditia hindusa, asemenea „turtite” se gasesc la vanzare pe Amazon sau e-Bay, la preturi destul de piperate, de peste 30 dolari pentru 24 de bucati.


Cifrele vorbesc de la sine despre succesul inregistrat de Agritechnica, cel mai mare targ de agricultura din lume, desfasurat in perioada 10 – 16 noiembrie la Hanovra, Germania: 450.000 de vizitatori, dintre care 100.000 au venit de peste hotare si 2.803 de expozanti din 53 de tari. 


In primele noua luni ale acestui an, producatorul de carton, Vrancart Adjud (VNC) a inregistrat venituri din exploatare de 189,61 milioane de lei, cu noua procente mai mult decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.


Au mai ramas doar cinci zile pana la deschiderea oficala a celui mai mare targ de masini si utilaje agricole din lume, Agritechnica. Acesta se desfasoara la Hanovra, Germania in perioada 12 – 18 noimbrie si atrage peste 2.800 de expozanti si 450.000 de vizitatori din intreaga lume.


Ambrozia este o planta cu origini nord-americane, a carei prezenta se face simtita in Europa inca din anul 1860,remarcata in primul rand prin alergiile cunoscute de catre majoritatea locuitorilor sub denumirea de “febra fanului”.


Pagina 1 din 7

Revista Curenta

af10

 

Save

Save

Save

Save

  unnamed

  Pioneer

Abonare Newsletter

Daca doresti sa primiesti stirile si noutatile din Agricultura, Alimentatie, Zootehnie, Bauturi te rugam sa te abonezi la newsletter-ul nostru !!!!
Pentru asta este nevoie doar sa introduci datele tale in formularul de mai jos:

FaceBook FanBox

Ne gasesti si pe Pinterest