Topul scumpirilor: Pretul oualor creste cu aproape o treime, iar al untului cu 7%

Topul scumpirilor: Pretul oualor creste cu aproape o treime, iar al untului cu 7%

Retail Marți, 12 Decembrie 2017 12:27 dimensiune font scade mărime font creşte dimensiunea fontului 0

In luna noiembrie fata de luna anterioara, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat la oua, cu aproape 30% si la unt cu 7%. Tutunul si tigarile s-au scumpit cu circa 2% iar pretul combustibililor a urcat cu 2,7%, se arata in comunicatul Institutului National de Statistica (INS).

La capitolul marfuri alimentare, fructele proaspete s-au scumpit cu 2,2%, laptele si produsele lactate au costat mai mult cu 1,35%, pretul untului a crescut cu 6,9%, iar cel al oualor s-a majorat cu 29,2%, in noiembrie 2017 fata de octombrie 2017. Dintre cele nealimentare dar care influenteaza toate celelalte preturi sunt combustibilii care s-au scumpit cu 2,7%. Iar tutunul si produsele din tutun s-au scumpit si ele cu 1,9%.

Indicele preturilor de consum al marfurilor alimentare a crescut cu 3,8%, iar cel al marfurilor nealimentare s-a majorat cu 4,1% in noiembrie 2017 fata de noiembrie 2016.

Pentru cei care au contractat credite, persoane fizice sau juridice, vestea cresterii peste asteptari a inflatiei in noiembrie, la 3,2%, fata de noiembrie 2016, nu este deloc buna. Aceasta va antrena cresterea indicelui Robor pe piata interbancara si implicit a ratelor de platit la banca.

Indicele Robor, care sta la baza calcularii creditelor la banca, a crescut in ultimele doua luni de la 0,6% la 2,2% pe an, iar analistii se asteapta sa depaseasca 3% si chiar 4%, avand in vedere cat de mult a crescut inflatia. In 2012, cand rata inflatiei era de 3,33%, adica foarte aproape de ce prognozeaza statul astazi, ROBOR s-a situat la 5-6%.

Cresterea inflatiei peste asteptari ar putea antrena si cresterea cursului, care in ultima saptamana a batut pasul pe loc in jurul valorii de 4,63 - 4,64 lei/euro.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Revista Curenta

af10

 

Save

Save

Save

Save

  unnamed

  Pioneer

Abonare Newsletter

Daca doresti sa primiesti stirile si noutatile din Agricultura, Alimentatie, Zootehnie, Bauturi te rugam sa te abonezi la newsletter-ul nostru !!!!
Pentru asta este nevoie doar sa introduci datele tale in formularul de mai jos:

FaceBook FanBox

Ne gasesti si pe Pinterest