FAO: Preturile mondiale la alimente au scazut in luna decembrie

FAO: Preturile mondiale la alimente au scazut in luna decembrie

Publicat în Noutati Scris de  Ianuarie 12 2018 dimensiune font scade mărime font creşte dimensiunea fontului 0

Indicele global al preturilor la produsele alimentare a coborât in decembrie 2017, comparativ cu luna precedenta, gratie scaderilor semnificative inregistrate la uleiuri vegetale si produse lactate, au anuntat reprezentantii  Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scaderii pretului global al alimentelor in luna decembrie a fost declinul de 9,7% al pretului la produsele lactate, pe fondul ofertei ridicate si al cererii scazute. Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2017, acest subindex este cu 31,5% mai mare decat in 2016. 

De asemenea, pretul la uleiurile vegetale a scazut cu 5,6% in luna decembrie, comparativ cu noiembrie, ca urmare a cresterii stocurilor de ulei de palmier, in timp ce pretul zaharului a coborat cu 4,1% de la o luna la alta.

In schimb, pretul cerealelor a ramas practic neschimbat, pentru a treia luna consecutiv, iar pretul la carne a scazut usor in luna decembrie comparativ cu noiembrie 2017.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna decembrie 2017, acest indice a scazut cu 3,3%, comparativ cu luna noiembrie, pana la un nivel de 169,8 puncte. 

In pofida scaderilor inregistrate in ultimele luni ale lui 2017, media anuala a indicelui global al preturilor produselor alimentare a fost de 174,6 puncte, in crestere cu 8,2% fata de 2016, atingand, totodata, cea mai ridicata medie anuala de dupa 2014, chiar daca pe pietele internationale mancarea este cu 24% mai ieftina decat in 2011.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Revista Curenta

af10

 

Save

Save

Save

Save

  unnamed

  aisr

Abonare Newsletter

Daca doresti sa primiesti stirile si noutatile din Agricultura, Alimentatie, Zootehnie, Bauturi te rugam sa te abonezi la newsletter-ul nostru !!!!
Pentru asta este nevoie doar sa introduci datele tale in formularul de mai jos:

FaceBook FanBox

Ne gasesti si pe Pinterest