Opt din zece romani mananca saptamanal oua

Opt din zece romani mananca saptamanal oua

Alimente Joi, 07 Decembrie 2017 13:05 dimensiune font scade mărime font creşte dimensiunea fontului 0

Opt din zece oameni consuma oua saptamanal, mai putin de jumatate, insa, au cunostinte corecte despre proprietatile lor.

Romanii sunt mari consumatori de oua, arata un studiu realizat de compania AGRICOLA in luna noiembrie a acestui an*. Opt din zece respondenti consuma oua saptamanal, iar cei mai multi dintre ei (39%) consuma intre trei si sase oua pe saptamana. 14% dintre cei chestionati consuma oua zilnic si doar unu din zece romani declara ca mananca mai putin de un ou pe saptamana sau deloc.

Cel mai important criteriu de alegere la raft: provenienta de la producatori romani

Atunci cand vine vorba de aspectele de care romanii tin cont in fata raftului, pe primul loc se situeaza importanta provenientei de la producatori romani (29%). Pretul este un alt criteriu important in alegerea oualor, doar 10% dintre cei chestionati declarand ca sunt dispusi sa plateasca mai mult de un leu pe un ou, atunci cand produsul respecta anumite caracteristici pe care ei le cauta.

Doi din zece romani cauta la raft oua ecologice si tot atatia cauta oua provenite de la gaini crescute in sistem free-range (in aer liber, cea mai mare parte a timpului). Cu toate ca au intrat recent pe piata autohtona, ouale imbogatite natural cu diferiti nutrienti (Omega 3, luteina, antioxidanti) sunt produse care incep sa castige interesul publicului roman, 3% dintre cei chestionati alegandu-le pe acestea in detrimentul celor clasice.

34% dintre romani isi procura in continuare ouale de la tara, iar cei mai multi dintre ei (37%) apeleaza, insa, la hipermarketuri, 20% alegand magazinele de proximitate. Cutia de zece oua este alegerea preferata de aproape jumatate dintre respondenti, urmata de cea de 30 de oua. 16% dintre romani prefera sa cumpere ouale la bucata, mai putine, si mai des.

Omleta in topul preferintelor

Micul dejun este principalul moment de consum in familiile din Romania, peste jumatate dintre respondenti clasand omleta pe primul loc in topul preferintelor, cand vine vorba de preparate din oua. Ouale prajite si cele fierte sunt imediat urmatoarele in clasament, la polul opus aflandu-se oul posat, ouale scotiene sau cele umplute, consumate constant de mai putin de 5% dintre romani.

Mituri despre consumul de oua

Doar trei din zece romani declara ca sunt foarte preocupati de cifrele din codul marcat pe ou si mai putin de jumatate dintre ei cunosc semnificatia acestor cifre.

 Infografic consum de ou la romni 1

Exista si o serie de mituri care circula in randul consumatorilor, 45% dintre ei fiind de parere ca oul crud este mai sanatos decat cel preparat termic, si sapte din zece considerand ca un ou cu galbenusul de un portocaliu intens este mai sanatos.

Sase din zece respondenti cred ca un consum moderat de oua este total contraindicat celor care au probleme cu colesterolul si peste jumatate dintre ei nu considera ouale alimente potrivite atunci cand vor sa slabeasca.

„Cu toate ca este blamat pentru aportul de colesterol, oul este un aliment complet, bogat in proteine de foarte buna calitate, dar si in vitamine si minerale. Recomandarea medicilor este ca acesta sa existe in dieta noastra macar de trei ori pe saptamana. Oul contine colesterol, insa efectul pe care il are consumul de oua asupra nivelului de colesterol este nesemnificativ, prin comparatie cu efectul consumului de grasimi saturate si de grasimi trans." a explicat Lygia Alexandrescu, Nutritionist si Presedinte al Societatii Romane de Educatie Nutritionala.

 

Recomandari pentru populatie in vederea prevenirii unor posibile toxiinfectii alimentare, in perioada Sarbatorilor de iarna

Specialistii veterinari recomanda populatiei sa cumpere carne de porc si preparate obtinute din aceasta numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar, pentru evitarea unor posibile toxiinfectii alimentare sau infestarii cu parazitul Trichinella, avertizand totodata ca vanzarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), controalele specifice perioadei sarbatorilor de iarna in targurile de animale, piete si unitati agroalimentare au demarat in data de 4 decembrie si se vor derula pana pe 8 ianuarie 2018.

De asemenea, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti a dispus intensificarea controalelor pe teritoriul municipiului Bucuresti la unitatile care receptioneaza, depoziteaza, transporta, prelucreaza si comercializeaza produse alimentare de origine animala si non-animala si sanctionarea oricarei abateri de la normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

"O atentie sporita va fi acordata constientizarii populatiei asupra necesitatii efectuarii examenului trichineloscopic pentru depistarea Trichinella spp. in carnea provenita de la porcii crescuti in gospodariile populatiei si in carnea provenita de la vanatul salbatic impuscat, destinata numai pentru consumul propriu, in scopul prevenirii cazurilor de imbolnavire", se mentioneaza intr-un comunicat al DSVSA Bucuresti.

Pentru municipiul Bucuresti, in perioada 15 - 30 decembrie 2017 (exceptie 25 si decembrie 2017), DSVSA Bucuresti asigura un program de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic de catre personalul sanitar veterinar in trei locatii, respectiv LSVSA Bucuresti, str. Ilioara. nr. 16Y, sector 3, in fiecare zi lucratoare de luni pana vineri in intervalul orar 8:30 - 15:30; DSVSA Bucuresti, str. Ilioara, nr. 16Y. Sector 3 (locatie adiacenta arhivei) incepand cu data de 15 decembrie 2017 si Piata Progresul, sector 4, incepand tot cu data de 15 decembrie 2017. Programul de functionare pentru aceste doua puncte de lucru este de luni pana vineri, intre orele 9:00 -17:30, iar in zilele de sambata si duminica, intre 9:30 - 16:30.

Potrivit sursei citate, in zilele de 24 si 30 decembrie programul de lucru este intre orele 9:30-13:30.

Tariful pentru determinarea Trichinella spp. prin examen trichineloscopic direct al carnii de porc este de 10,71 lei (inclusiv TVA) si de 21,42 lei (inclusiv TVA) pentru examenul trichineloscopic al carnii de vanat.

"In cadrul LSVSA Bucuresti, examenul pentru depistarea larvelor de Trichinella spp. se efectueaza prin metoda digestiei artificiale, iar costul analizei este de 55,93 (pret cu TVA). Durata analizei este de 3 ore/proba, iar buletinul de analiza se emite in 24-48 ore, in functie de numarul de probe aflate in lucru", se mentioneaza in comunicat.

Inspectorii sanitari veterinari precizeaza ca examenul trichineloscopic se executa pe probe de carne recoltate de la animalul sacrificat la nivelul gospodariilor proprii in vederea consumului propriu, din pilierii diafragmatici, din partea musculara a diafragmei situata in apropierea coastelor sau a sternului, musculatura intercostala si musculatura de la baza limbii.

Persoana care solicita efectuarea examenului trichineloscopic la punctul de lucru trebuie sa prezinte actul de identitate.

ANSVSA: Amenzi in valoare de 148.000 de lei pentru mai multe unitati din industria agroalimentara

In luna noiembrie, inspectorii sanitar-veterinari au aplicat mai multoe agenti economici ce activeaza in sectorul produselor alimentare de origine non-animala amenzi in valoare de 148.000 de lei.

Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale Sanitara Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in urma celor aproape 8.900 de controale efectuate s-au prelevat probe conform procedurilor si programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise.

Totodata, s-au realizat si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena. Astfel, in urma neregulilor constatate, inspectorii ANSVSA au dat 103 amenzi conventionale si 115 avertismente. Controalele au fost realizate prin intermediul directiilor judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si cea a municipiului Bucuresti.

Acestea au vizat unitatile din industria agroalimentara ce desfasoara activitati in domenii, precum: fabricarea produselor de morarit, a painii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a semintelor, legumelor si fructelor.


Opt din zece români mănâncă săptămânal ouă

Opt din zece oameni consumă ouă săptămânal, mai puțin de jumătate, însă, au cunoștințe corecte despre proprietățile lor.

Românii sunt mari consumatori de ouă, arată un studiu realizat de compania AGRICOLA în luna noiembrie a acestui an*. Opt din zece respondenți consumă ouă săptămânal, iar cei mai mulți dintre ei (39%) consumă între trei și șase ouă pe săptămână. 14% dintre cei chestionați consumă ouă zilnic și doar unu din zece români declară că mănâncă mai puțin de un ou pe săptămână sau deloc.

Cel mai important criteriu de alegere la raft: proveniența de la producători români

Atunci când vine vorba de aspectele de care românii țin cont în fața raftului, pe primul loc se situează importanța provenienței de la producători români (29%). Prețul este un alt criteriu important în alegerea ouălor, doar 10% dintre cei chestionați declarând că sunt dispuși să plătească mai mult de un leu pe un ou, atunci când produsul respectă anumite caracteristici pe care ei le caută.

Doi din zece români caută la raft ouă ecologice și tot atâția caută ouă provenite de la găini crescute în sistem free-range (în aer liber, cea mai mare parte a timpului). Cu toate că au intrat recent pe piața autohtonă, ouăle îmbogățite natural cu diferiți nutrienți (Omega 3, luteină, antioxidanți) sunt produse care încep să câștige interesul publicului român, 3% dintre cei chestionați alegându-le pe acestea în detrimentul celor clasice.

34% dintre români își procură în continuare ouăle de la țară, iar cei mai mulți dintre ei (37%) apelează, însă, la hipermarketuri, 20% alegând magazinele de proximitate. Cutia de zece ouă este alegerea preferată de aproape jumătate dintre respondenți, urmată de cea de 30 de ouă. 16% dintre români preferă să cumpere ouăle la bucată, mai puține, și mai des.

Omleta în topul preferințelor

Micul dejun este principalul moment de consum în familiile din România, peste jumătate dintre respondenți clasând omleta pe primul loc în topul preferințelor, când vine vorba de preparate din ouă. Ouăle prăjite și cele fierte sunt imediat următoarele în clasament, la polul opus aflându-se oul poșat, ouăle scoțiene sau cele umplute, consumate constant de mai puțin de 5% dintre români.

Mituri despre consumul de ouă

Doar trei din zece români declară că sunt foarte preocupați de cifrele din codul marcat pe ou și mai puțin de jumătate dintre ei cunosc semnificația acestor cifre.

Există și o serie de mituri care circulă în rândul consumatorilor, 45% dintre ei fiind de părere că oul crud este mai sănătos decât cel preparat termic, și șapte din zece considerând că un ou cu gălbenușul de un portocaliu intens este mai sănătos.

Șase din zece respondenți cred că un consum moderat de ouă este total contraindicat celor care au probleme cu colesterolul și peste jumătate dintre ei nu consideră ouăle alimente potrivite atunci când vor să slăbească.

„Cu toate că este blamat pentru aportul de colesterol, oul este un aliment complet, bogat în proteine de foarte bună calitate, dar și în vitamine și minerale. Recomandarea medicilor este ca acesta să existe în dieta noastră măcar de trei ori pe săptămână. Oul conține colesterol, însă efectul pe care îl are consumul de ouă asupra nivelului de colesterol este nesemnificativ, prin comparație cu efectul consumului de grăsimi saturate și de grăsimi trans." a explicat Lygia Alexandrescu, Nutriționist și Președinte al Societății Române de Educație Nutrițională.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Revista Curenta

af10

 

Save

Save

Save

Save

  unnamed

  Pioneer

Abonare Newsletter

Daca doresti sa primiesti stirile si noutatile din Agricultura, Alimentatie, Zootehnie, Bauturi te rugam sa te abonezi la newsletter-ul nostru !!!!
Pentru asta este nevoie doar sa introduci datele tale in formularul de mai jos:

FaceBook FanBox

Ne gasesti si pe Pinterest