Rabobank: Cresterea costurilor cu shipping-ul va majora preturile globale la alimente

Rabobank: Cresterea costurilor cu shipping-ul va majora preturile globale la alimente

Alimente Miercuri, 06 Decembrie 2017 14:43 dimensiune font scade mărime font creşte dimensiunea fontului 0

Preturile globale la alimente ar putea creste in perioada imediat urmatoare. Motivul: transportul materiilor prime la nivel global a devenit mai scump, fapt ce ar putea diminua profiturile traderilor, este opinia analistilor de la banca olandeza Rabobank International.

Potrivit Bloomberg, indicele Baltic Dry, cel mai cunoscut indicator agregat al pretului transportului maritim, a crescut cu 73% in 2017 pana la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. In plus, peste 85% din cerealele si oleaginoasele tranzactionate la nivel global sunt transportate de vase de mare capacitate.

„Cresterea costurilor globale cu transportul ar urma sa aiba o influenta sporita asupra evolutiei tranzactiilor cu cereale si oleaginoase in 2018 pe masura ce costul cu transport maritim va creste”, explica analistii de la Rabobank.

Totodata, acestia sustin ca majorarea cererii pentru vase de mare capacitate ar urma sa depaseasca oferta in urmatorii doi ani, iar pretul mai mare al petrolului va face combustibilul utilizat de nave mai scump.

„De asemenea, importatorii ar putea transfera cresterea costurilor cu transportul catre consumatori. Acestia din urma ar trebui sa fie pregatiti sa faca fata unor tarife mai mari la alimente”, se mai arata in raportul Rabobank.

In urma cu ceva timp, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a avertizat ca factura globala pentru importurile alimentare va creste cu 6% in acest an, pana la 1.413 miliarde de dolari, a doua mare valoare inregistrată vreodata.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Revista Curenta

af10

 

Save

Save

Save

Save

  unnamed

  Pioneer

Abonare Newsletter

Daca doresti sa primiesti stirile si noutatile din Agricultura, Alimentatie, Zootehnie, Bauturi te rugam sa te abonezi la newsletter-ul nostru !!!!
Pentru asta este nevoie doar sa introduci datele tale in formularul de mai jos:

FaceBook FanBox

Ne gasesti si pe Pinterest