Guvernul a aprobat un sprijin financiar pentru fermieri de aproximativ 1,8 miliarde euro

Guvernul a aprobat un sprijin financiar pentru fermieri de aproximativ 1,8 miliarde euro

Este vorba de "platile directe in sectorul vegetal care se acorda pentru anul de cerere 2017, plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic si schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine care se acorda pentru anul de cerere 2017", potrivit unui comunicat al Executivului.

Sursa citata precizeaza ca platile directe in sectorul vegetal sunt: "schema de plata unica pe suprafata, in cuantum minim de 97,2452 euro/ha; plata redistributiva - 5 euro/ha pentru primul interval - 1-5 ha inclusiv si 48,3251 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 si pana la 30 ha inclusiv; plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, denumita si plata pentru inverzire - 57,1745 euro/ha; plata pentru tinerii fermieri - 24,3113 euro/ha".

"Suma totala necesara aplicarii schemelor de plati directe in sectorul vegetal este de 1,574 miliarde euro, din care 919,14 milioane euro pentru schema de plata unica pe suprafata, 97,07 milioane euro pentru plata redistributiva, 540,4 milioane euro pentru plata pentru inverzire si 18,01 milioane euro pentru tinerii fermieri", se arata in comunicat.

Cat priveste plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, Guvernul a stabilit cuantumul acestora pentru anul de plata 2017 astfel: 24,08 milioane euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte; 101,2 milioane euro pentru sectorul carne, specia bovine; 50,78 milioane euro pentru speciile ovine/caprine.

"Cuantumul acestor ajutoare se calculeaza prin raportarea sumelor prevazute la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau femele ovine/caprine eligibile", potrivit aceleiasi surse.

Totodata, Executivul a aprobat plafonul de 48,5 milioane euro aferent platii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine care se acorda pentru anul de cerere 2017, cuantumul pentru aceasta schema fiind calculat prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

Conform comunicatului, incepand cu data de 16 octombrie 2017, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura poate acorda plati in avans in cadrul tuturor schemelor de plati, iar incepand cu data de 1 decembrie 2017, va efectua platile corespunzatoare diferentei intre cuantumul calculat si acordat in avans si plafonul financiar ar fiecarei scheme, in conditiile indeplinirii de catre beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

"Platile se acorda in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in anii 2017 si 2018. Platile se fac in lei, utilizand ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrala Europeana anterior datei de 1 octombrie 2017", mai mentioneaza Executivul.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Revista Curenta

af10

 

Save

Save

Save

Save

  unnamed

  aisr

Abonare Newsletter

Daca doresti sa primiesti stirile si noutatile din Agricultura, Alimentatie, Zootehnie, Bauturi te rugam sa te abonezi la newsletter-ul nostru !!!!
Pentru asta este nevoie doar sa introduci datele tale in formularul de mai jos:

FaceBook FanBox

Ne gasesti si pe Pinterest