Maramures: Fermierii preconizeaza investitii de peste 30.000 de euro in utilaje si echipamente agricole

Vicepresedintele Asociatiei Fermierilor din Maramures, Ioan Pop sustine ca fermierii din judetul Maramures vor investi anul acesta peste 30.000 de euro in utilaje si tehnologii.

Scris de Adrian Lazar, Luni, 15 Ianuarie 2018

Vicepresedintele Asociatiei Fermierilor din Maramures, Ioan Pop sustine ca fermierii din judetul Maramures vor investi anul acesta peste 30.000 de euro in utilaje si tehnologii.


„Investitiile preconizate a fi realizate in primele sase luni ale acestui an au fost estimate la peste 30.000 de euro, numai pentru echipamente, utilaje si tehnologii pentru diferite domenii agricole. Utilajele vor fi cumparate din profitul realizat de fermieri, credite bancare si, intr-o mica masura, fonduri europene. Echipamentele conexe, de asemenea, ar putea fi achizitionate din fonduri proprii, insa mai putin credite bancare, deoarece acestea sunt mai accesibile pentru fermierii de calibru mediu. Daca nu am realiza aceste investitii, cred ca multe dintre proiectele de extindere gandite pentru 2018 - in pomicultura, zootehnie, legumicultura si culturi cerealiere - n-ar putea atinge randamentul asteptat. Asa ca investitiile sunt absolut necesare”, a spus Ioan Pop. 

Potrivit acestuia, utilajele agricole urmeaza a fi achizitionate de pe piata interna si cea externa, cu sprijinul unor firme de consultanta agricola. 

„O mare parte din utilaje si echipamente vor fi achizitionate de pe piata interna (tractoare, remorci, pluguri, grape, moara de macinat, motopompe), iar de pe piata externa preconizam sa cumparam tractoare de mare putere, sisteme pentru incalzirea serelor, combine pentru treierat si alte utilaje. Suntem ajutati de specialistii unui centru de consultanta, buni cunoscatori in domeniu, dar avem si legaturi directe cu unii producatori de echipamente din tara. Partea buna e ca, de aproape zece ani, au reaparut firme romanesti care produc utilaje agricole pe un anume segment, iar pretul de achizitie e unul permisibil”, a mai precizat Ioan Pop. 

Pe langa firmele de consultanta, fermierii sunt sprijiniti in achizitii de specialistii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures. 

La nivelul judetului Maramures, functioneaza peste zece asociatii ale agricultorilor grupati pe domenii de activitate- horticultura, pomicultura, zootehnie, legumicultura, zootehnie, agroturism si culturi cerealiere.