INS: Ouale, untul si fructele proaspete alimentele care au inregistrat cele mai crescute preturi in decembrie 2017

Ouale, untul si fructele proaspete sunt marfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult in decembrie 2017 fata de luna anterioara din acelasi an.

Scris de Adrian Lazar, Vineri, 12 Ianuarie 2018

Ouale, untul si fructele proaspete sunt marfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult in decembrie 2017 fata de luna anterioara din acelasi an.


Cel putin aceasta este concluzia datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, ouale s-au scumpit in luna decembrie 2017, comparativ cu luna precedenta, cu 6,72%, si cu 43,19% raportat la decembrie 2016, untul cu 2,65% (+22,77% fata de decembrie 2016), si fructele proaspete cu 1,32% (+11,06% fata de decembrie 2016). De asemenea, pretul legumelor si conservelor de legume a crescut cu 1,54%, iar cel al cartofilor cu 1,32%. 

Pe de alta parte, cele mai semnificative scaderi de preturi au fost consemnate la citrice si alte fructe meridionale (-4,37%), zahar (-1,13%) si ulei (-0,29%). 

Pe total marfuri alimentare, preturile au crescut cu 0,44%, in decembrie 2017 fata de luna precedenta, iar cele nealimentare au urcat cu 0,28%.