INS: Fragmentarea terenurilor una dintre problemele principale cu care se confrunta agricultura romaneasca

Fermierii romani nu-si pot valorifica in mod eficient productia din cauza fragmentarii terenurilor.

Scris de Adrian Lazar, Vineri, 19 Ianuarie 2018

Fermierii romani nu-si pot valorifica in mod eficient productia din cauza fragmentarii terenurilor.


Este concluzia unui studiu realizat de catre Institutul National de Statistica (INS).

Conform acestuia, in Uniunea Europeana, media unui teren detinut de un fermier este de 16 hectare, in timp ce in Romania aceasta este mai mica de patru hectare. Prezent la conferinta de presa organizata de catre INS, ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat ca demersul de a concentra terenurile agricole in ferme este limitat in Romania din cauza reliefului.

Motiv pentru care, in opinia acestuia, in zonele de deal si de munte poate fi stimulata zootehnia, in special pentru ovine si taurine.

„Sunt doua specii care trebuie sa mobileze muntele: oaia si taurina de carne. Oaia sa-i crestem efectivele si sa imbunatatim randamentele prin specializarea raselor, sprijin cu plan zootehnic si il vom da in continuare. Si a doua rasa, spuneam, este taurina de carne, care merge pana la anumita altitudine, unde poti sa te duci in zonele acestea cu handicap. Si elementul cel mai important pe care il avem in vedere si ii dam drumul si il avem in acest an si este un calup de legi in Parlamentul Romaniei este sa cream centre de preluare a produselor existente in zona de deal si munte”, a punctat ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor INS, numarul exploatatiilor agricole a ajuns la 3,422 milioane anul trecut, in scadere cu 5,7% fata de cel inregistrat in 2013 si cu 11,3% fata de 2010. Suprafata agricola utilizata a exploatatiilor agricole a fost in scadere cu 4,2% fata de cea inregistrata la Ancheta Structurala in Agricultura 2013 si cu 6% fata de Recensamantul General Agricol 2010.