Citricele si fructele prospete s-au scumpit cel mai mult in luna februarie

Citricele si fructele proaspete sunt marfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult in luna februarie 2018 fata de ianuarie, in timp ce, la categoria marfuri nealimentare, cele mai importante cresteri de preturi au fost consemnate in cazul gazelor, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Scris de Adrian Lazar, Miercuri, 14 Martie 2018

Citricele si fructele proaspete sunt marfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult in luna februarie 2018 fata de ianuarie, in timp ce, la categoria marfuri nealimentare, cele mai importante cresteri de preturi au fost consemnate in cazul gazelor, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).


 

Conform statisticii, citricele si alte fructe meridionale s-au scumpit in a doua luna a acestui an cu 5,98%, in comparatie cu luna anterioara, iar pretul la fructe proaspete a crescut cu 3,54%. Pe de alta parte, cele mai mari scaderi de preturi au fost consemnate la oua (-4,07%), zahar (-0,57%) si telemeaua de oaie (-0,17%).

Potrivit datelor INS, preturile au urcat cu 0,30%, in luna februarie 2018 fata de luna precedenta, in conditiile in care marfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,61%, cele nealimentare cu 0,13%, iar serviciile cu 0,18%.

Rata anuala a inflatiei a urcat in februarie 2018 la 4,7%, de la 4,3% in ianuarie 2018, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 3,74% si a celor nealimentare cu 6,27% comparativ cu luna februarie 2017. Pretul serviciilor a crescut cu 2,92% fata de luna februarie 2017.