Campionii marilor recolte la porumb din judetele Constanta, Tulcea, Teleorman si Ilfov

Incepem noul an cu prezentarea fermierilor campioni din judetele Constanta, Tulcea, Teleorman si Prahova. In aceste zone, hibrizii Pioneer au oferit agricultorilor recolte mul?umitoare, iar la proba cantarului productia obtinuta pe fiecare parcela a asigurat un bun venit fermei.

Scris de Adrian Lazar, Vineri, 19 Ianuarie 2018

Incepem noul an cu prezentarea fermierilor campioni din judetele Constanta, Tulcea, Teleorman si Prahova. In aceste zone, hibrizii Pioneer au oferit agricultorilor recolte mul?umitoare, iar la proba cantarului productia obtinuta pe fiecare parcela a asigurat un bun venit fermei.


In localitatea Cascioarele - judetul Constanta, Iulian Constantinescu a devenit fermier campion cu ajutorul hibridului P9903, care i-a asigurat productia de 10.690 kg/ha. „Lucrez 90.53 ha, iar porumb am semanat anul trecut pe 23.37 ha. Astfel ca am inceput cu aratura de toamna, la 30 cm, si am efectuat o trecere cu discul. Am continuat in primavara cu o trecere cu combinatorul, am semanat in jurul datei de 15 aprilie si tot atunci am fertilizat – 200 kg/ha, complex triplu 15. Am aplicat 2 erbicide, unul pentru frunza lata si altul pentru costrei, dar si 2 tratamente cu ingrasamant foliar, in faza de 8-10 frunze, al doilea a fost aplicat la o distanta de 7 zile fata de primul”, a declarat fermierul campion. Acesta a mai adaugat faptul ca porumbul nu a beneficiat de irigatii, iar recoltatul a avut loc in jurul datei de 12-13 octombrie. A fost multumit de modul in care s-a dezvoltat cultura si din acest motiv in 2018 va miza tot pe hibridul P9903.

Tot in judetul Constanta, agricultorul Jean Marc Lacrouts a devenit fermier campion obtinand recolte foarte bune cu 3 hibrizi Pioneer: P9911 – 10.300 kg/ha, P9903 – 10.000 kg/ha, P9537 – 9.000 kg/ha. Acesta lucreaza 938 ha, dintre 167 ha au fost semanate cu porumb. „In toamna am arat, apoi in primavara, luna martie, am aplicat superfosfat - 150 kg/ha si uree 150 kg/ha incorporat in patul germinativ, iar la semanat am aplicat 150 kg/ha complex 8.24.24 si microgranulate, dupa care la stadiul de 3 frunze am aplicat si 150 kg/ha azotat de amoniu. Am semanat in prima saptamana a lunii aprilie, iar cultura a mai beneficiat  de 2 erbicide, dar al doilea erbicid doar pe anumite parcele. Nu am mai aplicat tratamente de nici un fel si nici nu am irigat. Am recoltat incepand cu 15 septembrie. Anul acesta voi semana 90 ha de porumb si am ales aceeasi hibrizi Pioneer”, a punctat fermierul campion.

In judetul Tulcea, Tudor Florentin a devenit fermier campion hibridul P9537 i-a asigurat productia de 10.100 kg/ha. Acesta lucreaza in localitatea Niculitel 133 ha, dintre care porumb a semanat pe 25 ha. „In toamna am scarificat si am arat la 25 cm, am continuat cu pregatirea terenului, inainte de semanat am aplicat 100 kg/ha de complexe 14.20.0 si am semanat la inceputul lunii aprilie. Am aplicat 2 erbicide in postemergenta, dar in perioade diferite si am efectuat un tratament cu fungicid si foliar, atunci cand am efectuat si a doua erbicidare. Cultura a fost in neirigat, dar a beneficiat de 3 treceri cu prasitoarea, tot atunci am si fertilizat. Am recoltat in jurul datei de 10 septembrie. Anul acesta voi semana 30 ha cu porumb, am optat pentru hibridul P9537 plus un nou hibrid din portofoliul companiei Pioneer”, a declarat fermierul campion.

În judetul Teleorman, fermier campion a devenit Cristi Isvoranu din localitatea Sfintesti, care a obtinut 10.980 kg/ha cu hibridul P0412. „Lucrez 400 ha, pe 150 am semanat anul trecut porumb. Am fost multumit de cum s-a comportat cultura, dar si de productie. Mai intai am discuit, am efectuat o lucrare cu subsolierul, iar in primavara am efectuat o trecere cu combinatorul si am semanat la sfarsitul lunii martie, atunci am dat si 200 kg/ha de uree. In vegetatie am mai aplicat 200 kg/ha de azotat de amoniu in faza de 8-10 frunze, dar si un foliar. Am mai aplicat erbicide in preemergenta si postemergenta si doar atat, fara altfel de tratamente. Aceasta productie am obtinut-o in irigat, dar am irigat doar atunci cand a fost cazul. Am recoltat in prima parte a lui octombrie. Pentru acest an am comandat deja samanta, am ales tot hibrizii Pioneer , dintre care P0412 ?i P0023, si voi semana 150 ha”, a conchis fermierul teleormanean.

Tot in judetul Teleorman a devenit fermier campion si Adi Spanu, care a obtinut 10.100 kg/ha cu hibridul P9537.

In localitatea Storobaneasa, judetul Teleorman, Aurel Magereanu a obtinut 10.000 kg/ha cu hibridul P0412. „Anul trecut am semanat porumb pe 170 ha si am ales numai hibrizi Pioneer. Am inceput cu aratura, si am incercat sa mentin apa in sol, de aceea pe unele sole am intrat direct cu combinatorul, unde nu s-a putut, am discuit si apoi am trecut cu combinatorul. Fertilizarea de baza am f?cut-o cu 300 kg/ha de uree,  iar de semanat am semanat la sfarsitul lunii martie, pentru ca temperaturile au permis acest lucru. Doar pe o portiune de 50 de ha, am mai fertilizat la semanat, iar productia trebuie sa spun ca a fost mai buna. Am erbicidat si preemergent si postemergent. Pe o sola am mai fertilizat. Nu am aplicat tratemente, am prasit o singura data, dar nu pe intreaga suprafata. Am recoltat la sfarsitul lunii septembrie”, a punctat fermierul campion. Pentru campania din 2018, fermierul a precizat ca va semana porumb pe 250 ha si va alege tot hibrizii Pioneer.

Si in judetul Ilfov agricultorii au obtinut productii bogate cu hibrizii Pioneer. Fermieri campioni au devenit aici Cosmin Iancu, care a obtinut 10.600 kg/ha cu hibridul P9903, si Eugen Voicu, caruia hibridul P9911 i-a oferit productia de 10.100 kg/ha.

„Lucrez 1.100 ha, iar porumb am avut anul trecut pe 300. In toamna am arat la 30 cm, dupa care in primavara devreme am discuit si am fertilizat cu 200 kg/ha de complexe 20.20.0, am incorporat cu combinatorul si imediat am insamantat, incepand cu 5 aprilie. Am erbicidat in preemergenta, la faza de 6 frunze unde a fost cazul am mai aplicat un erbicid, iar la faza de 8 frunze am efectuat o prasila si fertilizare cu 180 kg/ha azotat de amoniu. Toata suprafata a fost in neirigat si am recoltat in prima jumatate a lunii septembrie, iar campania de recoltare a durat 2 saptamani”, a specificat fermierul campion, Cosmin Iancu. Multumit de modul in care s-au comportat hibrizii Pioneer, fermierul a ales pentru ca in acest an sa semene hibrizii P9903 ?i P9537, insa pe 250 ha pentru ca asa ii permite rotatia culturilor.

Material realizat de DuPoint Pioneer Romania.