Avicola Crevedia a fost cumparata de societatea agricola Vitall din Dolj

Avicola Crevedia a fost achizitionata de catre compania doljana Vitall, societate ale carei activitati principale sunt productia de furaje si cresterea pasarilor.

Scris de Adrian Lazar, Joi, 12 Octombrie 2017

Avicola Crevedia a fost achizitionata de catre compania doljana Vitall, societate ale carei activitati principale sunt productia de furaje si cresterea pasarilor.


 Potrivit unui publicatii centrale, Doina Enescu, de profesie inginer zootehnist a dus in numai sase ani, business-ul companiei Vitall de la 4 milioane de lei si zece angajati in anul 2011, la 160 milioane de lei si 100 de salariati in 2016.

„ Avem toate fermele populate, abatorul functioneaza, fabrica de furaje, toate. Cu carnea de pasare suntem prezenti in Selgors, Profi cu brandul Avicola Crevedia si vindem si prin alti distributori care cumpara carcarsa de pui de la noi”, a declarat Doina Enescu, actionarul unic al companiei Vitall.

Activele Avicolei Crevedia (sediul central din Crevedia, abatorul, fermele avicole si fabrica de nutreturi), parte a grupului Agroli, aflat in faliment, au fost scoase la vanzare prin metoda licitatiei publice „olandeze”, pretul pornind de la 21,5 milioane euro fara TVA. Francezul de origine libaneza, Rami Ghaziri - „Regele Puiului” din Romania - care a detinut grupul Agroli, este trimis in judecata de catre DNA sub acuzatia de evaziune fiscala de 107 milioane lei.

Licitatia publica competitiva „de tip olandez” este cu pret in urcare sau in coborare, in functie de cerere si oferta. O astfel de licitatie este folosita cand exista un lot foarte mare de produse identice, pe care nu le va cumpara un singur participant, ci mai multi, in cantitati diferite, ofertele fiind ordonate dupa preturi, in ordine descrescatoare.

Infiintata in 1959, Avicola Crevedia a detinut primele ferme de crestere a pasarilor din Romania si a devenit, in timp, cea mai mare din Europa de Est.

La jumatatea anilor 2000, fermele Avicola au fost preluate de omul de afaceri francezo-libanez Rami Ghaziri, prin intermediul Agroli Group.

In iulie 2012, Consiliul de Administratie al societatii a decis garantarea unui credit acordat de Banca Comerciala Romana, in valoare de 12 milioane de lei, cu o ipoteca de 52.499 metri patrati, impreuna cu una dintre fermele aflate in proprietatea Avicola.

O jumatate de an mai tarziu, conducerea societatii a aprobat prelungirea liniei de credit de 28,3 milioane de lei, contractata de la CEC Bank, cu mentinerea ipotecii imobiliare asupra unor ferme si terenuri.

Dupa ce au atins un varf de 359,9 milioane de lei in 2011, afacerile societatii au inceput sa se prabuseasca. Avicola Crevedia a inregistrat pierderi de 153,9 milioane de lei in 2013 si 32,5 milioane de lei in 2014. La inceputul anului 2014, Avicola Crevedia a intrat in insolventa. 2015 a fost ultimul an in care compania a reusit sa aiba rulaje si la acea vreme inregistra o cifra de afaceri de aproximativ 450.000 de euro, dupa cum arata datele Oficiului National al Registrului Comertului.